PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Izlaznost veća od 55 odsto, glasa se i u nedelju
Foto: EPA Stringer

PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Izlaznost veća od 55 odsto, glasa se i u nedelju

Planeta -

U Rusiji se nastavlja glasanje na predsedničkim izborima.

Kako je saopštila Centralna izborna komisija Rusije, izlaznost na izborima u Rusiji u 20.19 po lokalnom vremenu iznosila je 55,10 odsto.

Izlaznost na izborima u Rusiji u 20.19 po lokalnom vremenu iznosila je 55,10 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija.

Prvi glasači na izborna mesta izašli su juče na Dalekom istoku, posle čega su biračka mesta počela da se postepeno otvaraju i širom zemlje. Glasanje traje tri dana, do nedelje.

Građani biraju između četiri kandidata – pored aktuelnog predsednika Vladimira Putina, na spisku kandidata su i lider desničarske Liberalno-demokratske partije (LDPR) Leonid Slucki, lider komunista Nikolaj Haritonov, kao i Vladislav Davankov koji predstavlja liberalno-centrističku partiju „Novi ljudi“.

Rusija, izbori
foto: AP

Osim glasanja na biračkim mestima, stanovnici oko 28 regiona mogu da glasaju onlajn, putem elektronskog sistema za glasanje. Prema anketama, predviđa se da će izbori imati visok odziv od oko 71 odsto, dok prema istraživanju javnog mnjenja, Putin uživa podršku oko 80 odsto građana.

Svoje biračko pravo prvog dana glasanja iskoristili su Putin, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, patrijarh Kiril.

Ovo su prvi predsednički izbori na kojima glasaju i stanovnici novih ruskih regiona - Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Inače, više od 700 međunarodnih posmatrača iz 106 zemalja akreditovano je na biračkim mestima, uprkos velikom pritisku sa Zapada.

Izbori se održavaju u napetoj atmosferi imajući u vidu pritiske sa Zapada i neprestane provokacije ukrajinskih snaga čiji je cilj da se građani ometaju u iskazivanju izborne volje i da se skrene pažnja s realnog stanja stvari na liniji borbenog razdvajanja, gde Oružane snage Rusije samouvereno drže inicijativu.

Kurir.rs/Sputnjik/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track