RUSI VAKUUM BOMBOM IZMASAKRIRALI UKRAJINCE? Tvrde da su ubili 300 "Krakenovaca", iz Kijeva kratak odgovor - "APSOLUTNA BESMISLICA"
Foto: Youtube/Guardian News/Forces News

RUSI VAKUUM BOMBOM IZMASAKRIRALI UKRAJINCE? Tvrde da su ubili 300 "Krakenovaca", iz Kijeva kratak odgovor - "APSOLUTNA BESMISLICA"

Planeta -

Moskva tvrdi da je ubila veliki broj ukrajinskih vojnika takozvanom "vakuum bombom". Ukrajinska strana je te tvrdnje okarakterisala kao besmislice.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije rekao je ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu tokom sastanka da je do 300 vojnika poginulo "usled preciznog udara iz vazduha", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine Andrej Jusov rekao je da su te tvrdnje "apsolutna besmislica i propaganda, kao i ruske informacije o jučerašnjoj likvidaciji 1500 ukrajinskih vojnika u oblastima Kursk i Belgorod".

General-pukovnik Aleksej Kim nije naveo gde se udar dogodio, ali je lokaciju napada opisao kao "tačku razmeštaja nacionalističke formacije "Kraken", navodi ministarstvo. "Kraken" je specijalna jedinica ukrajinske odbrambene obaveštajne službe, koju je u početku činilo ljudstvo iz "Azova".

Kim je rekao da je u vazdušnom napadu korišćena "volumetrijska detonaciona bomba".

Volumetrijsko oružje je takođe poznato kao vakuum bombe ili termobarično oružje.

Uništenje izazvano termobaričnim oružjem uzrokovano je talasom koji se stvara nakon eksplozije, kao i vakuumom koji je rezultat paljenja mešavine goriva i vazduha, koja usisava kiseonik da bi se održila detonacija.

Snaga takve eksplozije dovoljna je da popucaju organi i osoblja koje se nalazi u zaklonu, pošto prema Centru za kontrolu naoružanja i neproliferaciju, zidovi ne pružaju zaštitu.

Detalji ruskog vazdušnog udara pojavili su se tokom sastanka u štabu Združene grupe snaga, gde je Šojgu čuo izveštaje komandanata o trenutnoj situaciji u "zoni specijalne vojne operacije", saopštilo je ministarstvo.

Kim takođe nije pomenuo kada je napad izveden, ali je napomenuo da su "samo tokom protekle nedelje, kao rezultat efikasnog rada izviđačkih i udarnih sistema, uništena tri američka kompleksa Patriot, višecevni raketni bacač Vampir, više od 10 artiljerijskih sistema i skladišta goriva i municije".

Kim je takođe rekao Šojguu tokom sastanka da Ukrajina "trpi značajne gubitke u opremi i ljudstvu kao rezultat upotrebe visokopreciznog oružja i udarnih dronova", saopštilo je ministarstvo.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/CNN/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track