RAT SUDOVA U AMERICI! Nova odluka u razmaku od samo NEKOLIKO SATI: Jedni bi da hapse migrante, a drugi...
Foto: Shutterstock

RAT SUDOVA U AMERICI! Nova odluka u razmaku od samo NEKOLIKO SATI: Jedni bi da hapse migrante, a drugi...

Planeta -

Federalni žalbeni sud je u utorak uveče naredio da se sporni novi zakon o imigraciji u Teksasu pauzira samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud rekao da bi mogao da stupi na snagu.

Tročlano veće Petog okružnog apelacionog suda SAD sa sedištem u Nju Orleansu podelilo je 2-1 rekavši kratkim redosledom da mera, poznata kao SB4, treba da bude blokirana. Isti sud saslušava argumente o ovom pitanju u sredu ujutro.

Državni zakon bi dozvolio policiji da hapsi migrante koji ilegalno pređu granicu iz Meksika i izriče krivične kazne. To bi takođe ovlastilo državne sudije da naređuju da se ljudi deportuju u Meksiko.

Naredba Vrhovnog suda izazvala je uzbunu među aktivistima za prava imigranata zbog konfuzije na terenu oko toga da li se zakon može odmah primeniti.

Činilo se da je žalbeni sud shvatio nagoveštaj Vrhovnog suda, koji je odbijanjem hitne prijave koju je podnela Bajdenova administracija stavio teret na žalbeni sud da brzo reaguje.

Zakon bi takođe ovlastio sudije Teksasa da naređuju da se ilegalni migranti deportuju u Meksiko.

Zakon, koji je u decembru potpisao republikanski guverner Teksasa Greg Abot, tretira ilegalni ulazak u Teksas kao krivično delo i dozvoljava teksaškim sudovima da nalože deportaciju imigranata, iako je sprovođenje imigracionih zakona u nadležnosti savezne vlade.

(Kurir.rs/NBC/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track