OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN: Rusi napravili proslavu u čast slanja tenkova na ratište, a svakog od njih je BLAGOSLOVIO POP (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

neverovatno

OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN: Rusi napravili proslavu u čast slanja tenkova na ratište, a svakog od njih je BLAGOSLOVIO POP (VIDEO)

Planeta -

Rusija je nedavno organizovala pravi spektakl slanja novih tenkova T-90M na front – bukvalno.

Državna televizija prikazala je oduševljenu publiku od dve hiljade radnika fabrike, kao i nastupe pevača i političara Denisa Majdanova i rok grupe Zemljane, a tenkove je blagoslovio pravoslavni sveštenik.

Bila je to velika proslava zbog skromne isporuke nove opreme. Detaljniji pogled na ono što se zapravo šalje na front ukazuje na pokušaj da se prikrije pravo stanje proizvodnje tenkova u Rusiji, piše Forbs.

Ogromna većina „nove“ ruske opreme koja se šalje da nadoknadi gubitke sastoji se od drevnih tenkova izvučenih iz skladišta.

Tenkovi modernizovani po savremenim standardima

Renovirani su i, bar u teoriji, modernizovani po savremenim standardima, u fabrikama za renoviranje i remont BTRZ. Rezultati nisu impresivni i ne mogu se porediti sa savremenim modelima tenkova poput Abramsa ili Čelendžera 2.

Ipak, postoji jedna ruska fabrika koja može da pravi nove tenkove, UralVagonZavod (UVZ), a oni se hvale da prave najnovije tenkove T-90M Proriv, Najbolje ruske ratne mašine.

„Danas možemo reći da je T-90M Proriv najbolji tenk na svetu“, rekao je nedavno predsednik Putin u govoru, a prenosi ruska državna agencija TASS.

„Čim se taj tenk približi poziciji, niko i ništa nema šanse. Ima veći domet i precizniji je i ima bolju zaštitu.“

Već je poznat slučaj da je tenk T-90M dignut u vazduh u bliskom susretu sa tenom M2 Bredli. Mnogo manje naoružani Bredli je brzo i precizno gađao ruski tenk, onesposobivši ga pre nego što su Rusi i šta mogli da ispale. Tenk je kasnije uništio FPV dron.

Adekvatni ili ne, tenkovi T-90M su najbolji koje Rusija ima – imaju bolju snagu, oklop, komunikacije i senzore nego bilo šta drugo što njihovi vojnici imaju na raspolaganju. Kako su skladišta prazna, Rusiji će sve više biti potrebna nova proizvodnja za napajanje ratne mašinerije.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja