ŽENA NOSILA KALCIFIKOVANI FETUS 56 GODINA U STOMAKU Otišla na operaciju da joj ga uklone i UMRLA
Foto: Printscreen

ŽENA NOSILA KALCIFIKOVANI FETUS 56 GODINA U STOMAKU Otišla na operaciju da joj ga uklone i UMRLA

Planeta -

Žena je umrla u Brazilu nakon operacije uklanjanja mrtvog fetusa koji je nosila 56 godina.

Danijela Vera (81), žalila se na nelagodnost u stomaku pre nego što je posetila lekare, koji u početku nisu uspeli da otkriju kalcifikovani fetus.

Žena, koja je živela u gradu Aral Moreira u blizini granice sa Paragvajem, posetila je primarnu bolničku jedinicu 10. marta i dobila je uputstvo za lečenje od urinarne infekcije.

Vera, koja je imala sedmoro dece i 40 unučadi, rekla je da je zabrinutosta da ima masu u stomaku, ali testiranje nije pokazalo kalcifikovani fetus.

baba, fetus, Brazil
foto: Printscreen

Sledećeg dana dobila je uput za dodatno lečenje u regionalnu bolnicu gde joj je 3D snimanje dijagnostikovalo litopediju, retku nuspojavu vanmaterične trudnoće.

Pošto je fetus umro tokom Verine trudnoće, njeno telo ga nije apsorbovalo. Umesto toga, zadržan je u trbušnoj duplji i preko njega se formira kalcijumska školjka.

Pošto joj se stanje pogoršalo, operisana je 14. marta da bi se uklonio fetus. Ona je smeštena na intenzivnu negu i preminula je 15. marta.

Dr Patrik Dezir, koji nadgleda zdravstveno odeljenje Ponta Pora, rekao je da je Verina smrt uzrokovana infekcijom.

- Kada dođe do trudnoće, ona mora biti unutar materice, ali u nekim situacijama trudnoća se može desiti i napolju. Pacijentkinja nije imala akutne bolove i nije imala veće krvarenje i ova dijagnoza prođe nezapaženo - rekao je on.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, većina ovakvih stanja je asimptomatska i stanje se otkriva kada se naruče rendgenski snimci.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track