POLJSKI ŠEF DIPLOMATIJE PRIZNAO: Zapadni vojnici su već u Ukrajini! To je „javna tajna“
Radoslav Šikorski, Foto: EPA/Piotr Nowak

POLJSKI ŠEF DIPLOMATIJE PRIZNAO: Zapadni vojnici su već u Ukrajini! To je „javna tajna“

Planeta -

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski izjavio je da su Zapadni vojnici već u Ukrajini, i dodao da je to javna tajna.

„Kao što je vaš kancelar Olaf Šolc rekao, vojnici pojedinih velikih zemalja su već u Ukrajini“, rekao je Šikorski za DPA.

Upitan je li problem što nemački kancelar priča na tu temu, poljski ministar je odgovorio da je to „javna tajna“.

Šolc je 26. februara rekao da Nemačka neće slati u Ukrajinu krstareće rakete Taurus, pored ostalog zato što bi to zahtevalo učešće nemačkih vojnika, što „ne dolazi u obzir“.

„Ono što Britanci i Francuzi rade u smislu kontrole meta i podrške kontroli meta ne može da se radi u Nemačkoj“, rekao je tada Šolc.

Olaf Šolc
Olaf Šolcfoto: AP Ebrahim Noroozi

Te reči su opozicioni političari u Nemačkoj, ali i neki u inostranstvu, protumačili kao njegovu potvrdu da u Ukrajini već ima zapadnih vojnika.

Šikorski je kazao da Poljska neće slati vojnike u Ukrajinu, objašnjavajući to istorijom.

„Ukrajina i Poljska su 400 godina bili jedna zemlja. To bi Rusima u ruke stavilo sredstvo za propagandu. Dakle, mi bi trebalo da budemo poslednji koji će to da urade“, rekao je poljski ministar.

S druge strane, Šikorski je pozdravio to što je francuski predsednik Emanuel Makron ostavio otvorenom opciju slanja vojnika na ratište.

On je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin prvo anektirao Krim, onda počeo rat u Donbasu na istoku Ukrajine i najzad umarširao u Ukrajinu.

„Brinemo na koji način da se s tim suočimo. Mogu da razumem stratešku, ili u ovom slučaju taktičku logiku Makrona da preokrene priču. Neka Putin brine šta ćemo mi da uradimo“, kazao je Šikorski.

Šolc je kategorički isključio mogućnost slanja nemačke kopnene vojske u Ukrajinu.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:47

PUTIN DOŽIVEO DEBAKL U DIJASPORI: Ti Rusi neće moći da se vrate u zemlju?! Obradović: Institucijama u Rusiji se ne može verovati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track