VELIKI RUSKI NAPAD NA KIJEV! Nakon sirena pre zore desetine EKSPLOZIJA, prestonica na udaru BALISTIČKIH RAKETA, oglasio se KLIČKO
Foto: AP Vadim Ghirda, EPA Oleg Petrasyuk, EPA Maxim Shipenkov

UKRAJINSKA PVO POKUŠAVA DA ZAŠTITI GLAVNI GRAD OD KINŽALA

VELIKI RUSKI NAPAD NA KIJEV! Nakon sirena pre zore desetine EKSPLOZIJA, prestonica na udaru BALISTIČKIH RAKETA, oglasio se KLIČKO

Planeta -

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, objavio je da je najmanje 13 osoba ranjeno u ruskom raketnom napadu na ukrajinsku prestonicu.

Kijev post prenosi da su dvoje ljudi hospitalizovano.

Navodi se da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u ranim jutarnjim časovima i da se grad mašao na udaru balističkih raketa.

U okolini i unutar Kijeva pre zore su se čule uzastopne eksplozije, dok traju dejstva ukrajinske protivvazdušne odbrane (PVO).

Kijev indipendent prenosi izjavu Serhija Popka, šefa kijevske vojne administracije, da je među ranjenima u distriktu Ševčenkivskij i dete.

Navodi se da su u napadu oštećene stambene zgrade, kao i obdanište, poslovni objekat, gradska infrastruktura i vozila.

Na mesta napada upućene su spasilačke službe, a i dalje se utvrđuje obim štete pošto udari još uvek nisu okončani.

Ukrajinsko Ratno vazduhoplovstvo je saopštilo da su ruske snage tokom noći počele da lansiraju balističke rakete Kinžal.

Ukrajina, Kijev
foto: AP Vadim Ghirda

Oružane snage Ukrajine upozorile su na opasnost od ruskih raketnih udara širom zemlje.

Navodi se da je Kličko objavio da je serija eksplozija odjeknula u Kijevu oko pet sati ujutro.

Ukrajina, Kijev
foto: AP Vadim Ghirda

Izveštači Kijev indipendenta navode su ih čuli više od desetak u samom gradu.

- U distriktu Podilski je izbio požar u podstanici transformatora, kao i u dvospratnoj zgradi koja ne služi za stanovanje - rekao je Kličko.

Ukrajina, Kijev
foto: AP Vadim Ghirda

On je naveo da se takođe zapalio i krov stambene zgrade u tom delu Kijeva.

U distriktu Svjatošinski u ruskom napadu je oštećeno obdanište i dve devetospratne stambene zgrade.

Ukrajina, Kijev
foto: AP Vadim Ghirda

- Stambena zgrada u distriktu Ševčenkivski je takođe pogođena - kazao je Kličko i dodao da se stanari evakuišu iz zgrade u plamenu.

U tom delu Kijeva gore i automobili, pa su vatrogasci upućeni da ugase požar.

Ukrajinski mediji navode da Rusija redovno koristi borbene bespilotne letelice, višecevne raketne sisteme, kao i hipersonične i balističke rakete za napade na ukrajinske civilne mete, posebno u pograničnom području koje obuhvata Sumsku, Harkovsku, Donjecku i Lugansku oblasti.

Navodi se da Rusija, uprkos brojnim vizuelnim dokazima, još uvek negira da koristi da koristi to oružje za napade na civilna područja.

Podseća se da su ruske snage gađale Kijev i Kijevsku oblast u više masovnih raketnih napada tokom protekle zime, a poslednji veliki udar bio je 7. februara.

Poslednjih nedelja ukrajinska vojska je izvela niz napada dronovima na ruske federalne oblasti i to ne samo pogranične, već i one duboko unutar teritorije Ruske Federacije, a jedan od većih udara bio je pred predsedničke izbore na kojima je Vladimir Putin osigurao peti mandat i vlast do 2030.

Ukrajinski dronovi koji su tokom marta pogodili neke od najvećih ruskih rafinerija nafte paralizovali su skoro desetinu proizvodnje goriva u toj zemlji.

Ministarstvo odbrane Rusije juče je objavilo da je Ukrajina ispalila i raketu Patriot na na rusku teritoriju tokom noćašnjeg prekograničnog napada

(Kurir.rs/The Kyiv Post/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:29

RUSIJA JE SPREMNA ZA SUKOB SA NATO PAKTOM I UBEĐENA JE U POBEDU! Đukanović iz Moskve: Srbima se dive posebno iz DVA RAZLOGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track