NEVEROVATNO OTKRIĆE FASCINIRALO NAUČNIKE! Pronađen fosil star 16 miliona godina, a paleontolozi su mu dali ime po mitološkom biću
Foto: YouTube prtscr / Daily mail

NEVEROVATNO OTKRIĆE FASCINIRALO NAUČNIKE! Pronađen fosil star 16 miliona godina, a paleontolozi su mu dali ime po mitološkom biću

Planeta -

Naučnici su otkrili 16 miliona godina staru fosilizovanu lobanju rečnog delfina koji je nekada plivao vodama današnjeg Amazona, čiji je najbliži živi srodnik južnoazijski rečni delfin iz indijske reke Gang.

Paleontolog Rodolfo Salas je kazao da je lobanja pripadala najvećem delfinu koji je, po dosadašnjim saznanjima, nastanjivao vode Južne Amerike, a bio je dugačak između 3 i 3,5 metra. Nazvan je Pebanista jakuruna po Jakuruni, peruanskom mitološkom biću koje je živelo u dubokoj vodi.

U srodstvu s današnjim delfinima

"Ovaj delfin je u srodstvu s delfinom koji danas živi u indijskom Gangu", rekao je Salas, dodavši da je fosil onoga pronađenog u Peruu puno veći od svojih živih srodnika iz Azije.

Otkrio je i da su obe vrste dupina ranije živele u okeanu.

"To im je omogućilo da zauzmu velike okeanske prostore blizu obala Indije i Južne Amerike. I u području Amazonije i u Indiji ove su životinje živele u slatkovodnim sredinama, ali one iz Amazone su nažalost izumrle, a u Indiji su preživele", pojasnio je Salas.

Slivovi reka Amazona i Orinoka još uvek su dom vrste poznate kao amazonski rečni delfin, koji se naziva i ružičasti rečni delfin ili boto.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:46

PRONAĐENA BIĆA STARIJA OD 500 MILIONA GODINA: Rakovi koji su živeli pre prvih riba i dinosaurusa (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track