NE PADA IM NA PAMET DA ŠALJU MUNICIJU UKRAJINI: Dve evropske zemlje bojkotuju Češku i Poljsku
Foto: Kurir Tv

NE PADA IM NA PAMET DA ŠALJU MUNICIJU UKRAJINI: Dve evropske zemlje bojkotuju Češku i Poljsku

Planeta -

Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe složili su se danas na sastanku u Pragu da Rusija agresijom na Ukrajinu krši međunarodno pravo, ali su, za razliku od šefa poljske diplomatije, mađarski i slovački odbili da se uključe u češku inicijativu 800.000 granata za Ukrajinu i odbili da njihove zemlje pomaću Ukrajinu oružjem.

"Sukob nema vojno rešenje. Bez diplomatskih razgovora rat se neće završiti", kazao je novinarima posle sastanka slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar objašnjavajući zašto se u Turskoj nedavno sreo sa ruskim ministrom spoljnih poslova Segejom Lavrovom.

Za razliku od šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog koji je u Pragu saopštio da se Poljska priključuje naporima Češke, koja je našla u trećim zemljama mogućnost da se nabavi za Ukrajinu 800.000 artiljerijskih granata i kalibra koji koristi NATO i starog sovjetskog i uspešno nabavlja pare u koaliciji voljnih zemalja, madjarski i slovački ministar rekli su da se njihove zemlje neće priključiti.

"U Ukrajinu nećemo slati nikakvo oružje", kazao je mađarski ministar Peter Sijarto, a Blanar je naglasio da je pozicija slovačke vlade jasna da Slovačka više neće slati nikakve vojne isporuke Ukrajini.

Domaćin sastanka, šef češke diplomatije Jan Lipavski kazao je da sloga vlada u Višegradskoj grupi kada je reč o tome da je Rusija agresor i da gazi medjunarodno pravo napadom na Ukrajinu.

"Ukrajina će odlučiti o uslovima mira", rekao je Lipavski i istakao da je potrebno da se poveća pomoć Ukrajini kako bi mogla da se odbrani od agresije Rusije, a da interes celog regiona jeste da Rusija ostane što dalje od njegovih granica.

Uoči današnjeg sastanka, Šikorski i Lipavski ocenili su da su razgovori u V4 zbog različitog gledanja na rat u Ukrajini komplikovani, a Šikorski je naglasio da je, iako nema nade za stoprocentnu slogu, za ostatak Višegradske grupe ključno da Madjarska i Slovačka makar ne blokiraju mehanizme finansiranja vojne pomoći Ukrajini u Evropskoj uniji.

Iako slovački i mađarski zvaničnici kategorično tvrde da odbijaju da šalju oružje i municiju Ukrajini jer je to u stvari dolivanje vatre u ratni sukob, makar Slovačka, ni javno nema nikakav problem da pošalje i oružje i municiju na osnovu komercijalnih ugovora slovačke vojne industrije.

Od dolaska na vlast u jesen prošle godine i sam slovački premijer Robert Fico više puta je naglašavao da vlada neće ometati vojne isporuke ako budu plaćene, a tokom prve posete Češkoj i kasnije na samitu premijera V4 čak je predlagao Češkoj da vojne industrije dve zemlje zajedno nastupaju na trećim tržištima jer bi tako njihovo oružje imalo bolji plasman.

Ministri spoljnih poslova Višegradske četvorke složili su se danas da bez obzira na razdor, zbog napada Rusije na Ukrajinu, jeste nacionalni interes sve četiri članice da se nastavi višegradska saradnja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track