ISKOPALI GROB PA UBILI DRUGA (13) IZ ŠKOLE Unakazili mu lice pa ga zakopali u stakleniku
Foto: Profimedia

ISKOPALI GROB PA UBILI DRUGA (13) IZ ŠKOLE Unakazili mu lice pa ga zakopali u stakleniku

Planeta -

Ubistvo 13-godišnjeg dečaka koje su počinili njegovi školski drugovi u ruralnoj severnoj Kini šokiralo je naciju. Policija je privela trojicu tinejdžera pod sumnjom da su ubili dečaka u srednjoj školi u selu na periferiji grada Handan u provinciji Hebei, nakon što je njegovo unakaženo telo pronađeno zakopano u napuštenom stakleniku.

Vlasti u Handanu saopštile su da je dečak, identifikovan po imenu Vang, ubijen 10. marta, a da su svi osumnjičeni sutradan privedeni u policiju.

Zločin je očigledno bio planiran, pošto su istražitelji otkrili da su osumnjičeni počeli da kopaju Vangov grob dan pre nego što je ubijen, navodi policija.

Vangova porodica i njihov advokat rekli su na društvenim mrežama da su dečaka dugo maltretirala tri druga iz razreda, svi su mlađi od 14 godina.

Diskusije o incidentu dominirale su kineskim društvenim medijima poslednjih dana, privlačeći stotine miliona pregleda, a mnogi su pozivali da počinioci dobiju oštre kazne, pa čak i smrtnu kaznu.

Vang, koji je živeo sa bakom i dedom dok je njegov otac radio u primorskoj provinciji, nestao je popodne 10. marta nakon što je otišao od kuće da se sastane sa drugovima iz razreda.

Na snimku koji su zabeležile bezbednosne kamere iz prodavnice pored školske kapije, vidi se kako dečak sedi na zadnjem delu skutera, a oko njega je troje drugova iz razreda.

Kada je nestao i njegov telefon je prestao da radi, a sav novac koji je imao na kineskoj super aplikaciji, u ukupnom iznosu od 191 juan (26 dolara) je prebačen na jednog od drugova iz razreda, rekao je njegov otac.

Kada je čuo da mu je sin nestao, prijavio se na njegov nalog na društevnim mrežama, kako bi pronašao neki trag koji bi ga odveo do dečaka.

Sledećeg jutra policija je u školi ispitala troje drugova iz razreda, koji su prethodno negirali Vangovoj porodici da su ga videli.

Jedan od njih je na kraju rekao policiji da je Vang ubijen i otkrio gde je sahranjen.

Zarasli staklenik okružen suvim korovom gde je pronađeno telo dečaka, bio je samo oko 100 metara od kuće jednog od osumnjičenih.

Dečakov ujak, koji je identifikovao telo, rekao je da je dečakovo lice bilo potpuno unakaženo.

Tragedija je takođe skrenula pažnju na kinesku generaciju „ostavljene“ dece , koja žive u ruralnim područjima često pod brigom rođaka, dok njihovi roditelji traže posao u gradovima.

Vang i troje osumnjičenih bili su deca radnika migranata na selu, javili su državni mediji.

Prema poslednjem popisu, skoro 67 miliona dece, mlađih od 17 godina – ostavljeno je od svojih roditelja. Brojne studije i ankete su pokazale da su takva deca podložnija problemima mentalnog zdravlja kao što su depresija i anksioznost, kao i zlostavljanje i maltretiranje.

Vangova smrt je najnoviji u nizu tragičnih incidenata koji uključuju "ostavljenu" decu i koji je izazvao javnu pometnju u Kini.

Ova deca su često bila žrtve, ali u nekim slučajevima i počinioci nasilnih zločina.

- Mislim da bi ovaj incident mogao biti samo vrh ledenog brega. Celoj grupi 'zaostale' dece potrebna je veća podrška mentalnom zdravlju, rekao je Šuang Lu, docent za socijalni rad na Univerzitetu Centralne Floride, koji je proučavao dobrobit ove dece.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

01:54

OGUGLALI SMO NA PORODIČNO I VRŠNJAČKO NASILJE! Milan Ćulibrk: Na društvenim mrežama nasilnici su najveći frajeri

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track