AMERIKANCI ZNALI ŠTA SE SPREMA RUSIMA JOŠ PRE 15 DANA: Ekstremisti planiraju da ciljaju velika okupljanja u Moskvi
Foto: Printscreen/Twitter

AMERIKANCI ZNALI ŠTA SE SPREMA RUSIMA JOŠ PRE 15 DANA: Ekstremisti planiraju da ciljaju velika okupljanja u Moskvi

Planeta -

Američka ambasada u Moskvi još 7, marta je upozorila da ekstremisti uskoro planiraju da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a građanima SAD su savetovati da izbegavaju velika okupljanja.

U saopštenju se kaže da bi trebalo izbegavati gužve, kao i mesta gde su velika okupljanja.

Upozorenje je izdato nekoliko sati nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila da je sprečila napad na sinagogu u Moskvi od strane ćelije militantne sunitske muslimanske grupe Islamska država.

- Ambasada prati izveštaje koji navode da ekstremisti imaju neposredne planove za ciljanje velikih skupova u Moskvi, uključujući koncerte, a građanima SAD se savetuje da izbegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati", navele ja ambasada SAD u svom saopštenju.

Na sajtu Američke ambasade su ostavljeni i brojevi telefona na koje se građani SAD mogu obratiti za pomoć.

U međuvremenu, Bela kuća je izrazila saučešće zbog pucnjave i saopštila da SAD nisu unapred imale informacije o napadu.

Vašington je naveo da incident nije povezan sa akcijama Kijeva, preneo je TASS.

Povodom napada na Krokus Siti Hol, oglasio koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država (NSC) za strateške komunikacije Džon Kirbi koji je rekao da je Bela kuća upoznata sa izveštajima o incidentu koji se dogodio u Moskvi.

- Ne mogu da pričam o detaljima. Pokušavam da dođem do informacija. Slike su jednostavno užasne i teško ih je gledati. Naše misli će biti sa žrtvama ovog užasnog napada - rekao je Kirbi.

Američki zvaničnik pozvao je američke građane u Moskvi da „izbegnu bilo kakva velika okupljanja i da ostanu tamo gde jesu“.

Kurir.rs/Blic/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track