POSLE MOSKVE SLEDI NAPAD U EVROPI? Centar operacija ISIS-K u Turskoj, stručnjaci kažu da masakr u Rusiji ukazuje na NEŠTO STRAŠNO
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

ANALIZA NJUJORK TAJMSA

POSLE MOSKVE SLEDI NAPAD U EVROPI? Centar operacija ISIS-K u Turskoj, stručnjaci kažu da masakr u Rusiji ukazuje na NEŠTO STRAŠNO

Planeta -

Islamska država u pokrajini Horasan (ISKP ili ISIS-K), teroristička organizacija koju su osnovali odmetnuti pripadnici avganistanskih talibana, preuzela je odgovornost za masakr u Moskvi u kojem je u petak ubijeno najmanje 137 ljudi, a stručnjaci kažu da on ukazuje na promene u delovanju islamista.

Njujrork tajms navodi da je ISIS-K nastao 2015, a na međunarodnoj džihadističkoj sceni pojavili su se 2021. nakon što su talibani, koje ovi islamisti optužuju za izdaju zbog saradnje sa Rusima, zbacili vlasu u Kabulu i preuzeli vlast u Avganistanu.

Tokom povlačenja trupa SAD iz te zemlje u avgustu 2021. pripadnici ISIS-K su izveli samoubilački bombaški napad na međunarodnom aerodromu u Kabulu u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i najmanje 170 civila.

Od tada talibani pokušavaju da se izbore s ISIS-K u Avganistanu.

Navodi se da su za sada, prema podacima američkih zvaničnika zaduženih za borbu protiv terorizma, talibanske bezbednosne službe bile u uspešne u sprečavanju ISIS-K da zauzme određenu teritoriju ili regrutuje veći broj bivših talibanskih boraca.

Međutim, broj i ciljevi napada koje ISIS-K su se povećali poslednjih godina, uključujući tu prekogranične upade u Pakistan i sve više planiranih udara u Evropi koji su u većini slučajeva na vreme sprečeni.

Ipak, zapadne obaveštajne procene ukazuju da je ISIS-K možda već dostigla smrtnosne nivoe sposobnosti za izvođenje napada.

ISKP, ISIS-K
foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Podseća se da je u julu prošle godine u Nemačkoj i Holandiji izvedena koordinisana akcija hapšenja sedmorice državljana Tadžikistana, Turkmenistana i Kirgistana povezanih sa mrežom ISIS-K.

Oni su optuženi za pripremanje napada u Nemačkoj.

Navodi se da su tri muškarca takođe uhapšena u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija zbog planiranja napada na katedralu u Kelnu 31. decembra 2023.

Te akcije nemačke policije su bile povezane sa tri hapšenja u Austriji i jednim u Nemačkoj koja su izvedena nedelju dana ranije, a sve četiri osobe su osumnjičene da su služili kao podrška ISIS-K.

Američki i drugi zapadni zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma kažu da su ove napade planirali operativci niskog nivoa koji su relativno brzo otkriveni i sprečeni da izvrše teroristički udar.

- Do sada se Islamska država u pokrajini Horasan pre svega oslanjala na neiskusne operativce u Evropi koji su pokušavali da izvedu napade u ime ISIS-K - kazala je prilikom svedočenja u američkom Senatu u novembru prošle godine Kristin S. Abizaid, šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma.

Njujork tajms navodi da sada, ipak, postoje zabrinjavajući znaci koji ukazuju da ISIS-K uči iz sopstvenih grešaka.

Podseća se da su u januaru ove godine maskirani napadači upali u katoličku crkvu u Istanbulu i ubili jednu osobu.

Ubrzo potom je Islamska država, putem svoje zvanične agencije Amak, preuzela odgovornost za ovaj napad.

ISKP, ISIS-K, Vladimir Putin
foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA/Pavel Byrkin sputnik kremlin, Shutterstock, Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Turske snage bezbednosti su tada uhapsile 47 ljudi, od kojih su većina bili državljani centralnoazijskih zemalja.

Od tada su bezbednosne snage Turske u više navrata pokretale operacije protiv osoba osumnjičenih da su pripadnici Islamske države i to ne samo na turskoj teritoriji, nego i u Siriji i Iraku.

U izveštaju koji su u januaru objavile Ujedinjene nacije, nekoliko istraga pokrenutih u Evropi otkrile su globalnu mrežu finansiranja Islamske države, pri čemu je Turska identifikovana kao logistički centar operacija ISIS-K u Evropi.

Zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma navode da su napadi koje je ISIS-K izvela sada u Moskvi i prethodno u Iranu ukazuju da ova teroristička organizacija počinje da pokazuje veću sofisticiranost, odnosno viši nivo planiranja i sposobnost ubacivanja u lokalne ekstremističke mreže.

- ISIS-K je u poslednje dve godine bila usredsređena na Rusiju i često je kritikovala predsednika Vladimira Putina u svojim propagandnim objavama. ISIS-K optužuje Kremlj da ima muslimansku krv na rukama, pri čemu se misli na intervencije koje je Moskva izvodila u Avganistanu, Čečeniji i Siriji - kaže Kolin P. Klark, analitičar borbe protiv terorizma u "Sufan grupi", bezbednosnoj konsultantskoj firmi iz Njujorka.

(Kurir.rs/The New York Times/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:33

RUKA PRAVDE: Osumnjičenog za teroristički napad u Rusiji dovode u sud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track