UZBUNA U EUROPOLU, IZ SEFA NESTALI PODACI ŠEFOVA AGENCIJE! Deo dokumenata našao prolaznik u HAGU, pojavila se teorija KO JE KRIV
Foto: AP/Peter Dejong

POLITIKO SAZNAJE

UZBUNA U EUROPOLU, IZ SEFA NESTALI PODACI ŠEFOVA AGENCIJE! Deo dokumenata našao prolaznik u HAGU, pojavila se teorija KO JE KRIV

Planeta -

Više vrlo osetljivih dokumenata koji su sadržali lične podatke visokih policijskih zvaničnika nestalo je prošlog leta iz sedišta Europola u Hagu, gde je trebalo da budu pod ključem.

U evropskoj policijskoj agenciji i dalje nemaju pojma ko ih je uzeo. Prema internoj belešci agencije, u koju je briselski sajt Politiko imao uvid, kao i razgovorima sa sadašnjim i bivšim osobljem, štampani lični dosijei izvršne direktorke Europola Ketrin de Bole i drugih visokih zvaničnika nestali su pre septembra 2023.

- Dana 6. septembra 2023. Direkcija Europola je obaveštena da su nestali lični papirnati dosijei nekoliko pripadnika osoblja Europola - stoji u poruci.

Kada su službenici proverili sve dokumente agencije, otkrili su da "nedostaje još dokumenata".

"Ozbiljan incident"

O incidentu se razgovaralo u agenciji sa sedištem u Hagu, a osoblje je razmenjivalo beleške o tome kako su dosijei nestali, pa je pokušalo da shvati kako se centralno evropsko policijsko telo uvalilo u takvu zbrku.

- S obzirom na ulogu Europola kao tela za sprovođenje zakona, nestanak ličnih dosijea članova osoblja predstavlja ozbiljan incident kršenja bezbednosti i tajnosti ličnih podataka - navodi se u belešci koja je objavljena u internom komunikacijskom sistemu 18. septembra.

Europol je jedna od najvećih agencija Europske unije koja koordiniše velike međunarodne istrage i operacije sa nacionalnim policijskim vlastima i partnerima poput Interpola i američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Deo dokumenata pronađen na javnom mjestu

Politiko je razgovarao sa četiri sadašnja i bivša zvaničnika Europola koji su upoznati s incidentom. Neki od izgubljenih dosijea ponovo su se pojavili kada ih je građanin pronašao na javnom mestu u Hagu i doneo ih u lokalnu policijsku stanicu, rekla su četiri zvaničnika.

Nije odmah bilo jasno koliko dugo su nestali ni zašto su odneti iz ustanove, rekli su oni.

Policija, Zgrada, Europol, Evropol
foto: AP 19 5 2014

Odgovarajući na pitanja Politika, portparol haške policije Steven van Santen rekao je da je "haška policija bila je uključena u neke aktivnosti povezane s aktivnom internom istragom Europola".

Što je nestalo?

Dokumenti koji su nestali bili su lični dosijei izvršne direktorke Europola De Bole i trojice njenih zamenika Jirgena Ebnera, Andreja Lințaa i Žan-Filipa Lekufa, rekla su trojica od četiri zvaničnika.

Lični dosijei odeljenja za ljudske resurse (HR) mogu da sadrže informacije o prijavi za posao, obuci, datumima rođenja, bračnom statusu, izdržavanim osobama, trenutnoj adresi i druge informacije koje pohranjuje HR, rekao je jedan od zvaničnika.

Nakon incidenta suspendovan je voditelj odeljenja za ljudske resurse u agenciji Masimiliano Betin, rekla su četvorica zvaničnika.

Šef HR u Europolu traži novi posao

U internoj belešci Europola stoji da, "s tim u vezi, voditelj odeljenja za ljudske resurse (Betin) neće biti dostupan do daljnjeg" i da će "šef odeljenja administracije osigurati kontinuitet upravljanja odeljenjem za ljudske resurse".

Na mejl koji je Politiko poslao na Betinovu adresu u Europolu stigao je samo automatski odgovor, u kojem stoji: "Hvala na poruci, nisam dostupan. Nemam pristup svom mejlu". Betinova stranica na LinkedInu navodi da "aktivno traži" novi posao.

U izjavi za Politiko Bettin je rekao da ne može da komentariše slučaj.

Dokumenti bili u sefu

Europolovi osetljivi HR dokumenti bili su zaključani u sefu, u prostoriji u koju pristup ima samo osoblje, rekao je jedan od zvaničnika upoznat s procedurama Europola. Nije jasno kako su dokumenti nestali.

Betin, koji je bio kao jedan od čelnih ljudi italijanske policije, bio je šef ljudskih resursa u Europolu od 2016. Agencija ima ukupno više od 1.400 zaposlenih. Jedna je teorija da su dosijei mogli da budu uzeti kako bi se naštetilo Betinu u kontekstu unutrašnjih sukoba u agenciji, rekli su zvaničnici.

Evropski supervizor za zaštitu podataka (EDPS) takođe je obavešten o incidentu, kao i članovi osoblja čiji su dosijei uzeti, navodi se u internoj belešci.

(Kurir.rs/Index/Politico/Preneo: N. V.)

Bonus video:

03:19

interpol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track