Govornici Boao foruma pozivaju na održanje multilateralizma
Foto: Kineska medijska grupa

Govornici Boao foruma pozivaju na održanje multilateralizma

Planeta -

Učesnici Godišnje konferencije Boao Foruma za Aziju (BFA) 2024. pozvali su zemlje da podrže trgovinski multilateralizam i suprotstave se protekcionizmu.

Poslednjih godina globalizacija i trgovinski multilateralizam suočili su se sa nekim prednostima zbog usporenih ekonomija i unutrašnje politike u nekim zemljama, što je dalo porast trgovinskog protekcionizma koji ugrožava ulogu Svetske trgovinske organizacije (STO).

„STO je marginalizovana i mislim da je najhitniji zadatak danas kako zemlje mogu da rade zajedno na jačanju funkcije STO i sprovode neke neophodne reforme“, rekao je Lung Jungtu, bivši glavni pregovarač Kine za ulazak u STO, tokom panel diskusije.

Karlos M. Gutijerez, član upravnog odbora BFA i bivši američki sekretar za trgovinu, rekao je na panel diskusiji da SAD danas imaju mnogo odgovornosti za trend deglobalizacije koji preovlađuje u svetu, imajući u vidu činjenicu da su SAD usvojile, kako kaže, "politički nacionalizam",čijia je manifestacija "Vratiti radna mesta u Ameriku".

„Ne možemo da imamo te pojedinačne nacionalističke politike, jer one idu protiv globalizacije“, rekao je Gutijerez.

Gutijerez je rekao da Sjedinjene Države moraju da veruju da je prosperitetni svet dobar za SAD jer "protekcionizam ne štiti".

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track