"DIVLJE BANDE" HARAJU TAJLANDOM: Policija se brani praćkama i strelicama za uspavljivanje, a razbojnika ima na HILJADE (VIDEO)
Foto: Printscreen

neverovatno

"DIVLJE BANDE" HARAJU TAJLANDOM: Policija se brani praćkama i strelicama za uspavljivanje, a razbojnika ima na HILJADE (VIDEO)

Planeta -

Divlje bande majmuna terorišu jedan tajlandski turistički grad, navodeći pandure da se naoružaju praćkama i pištoljima sa strelicama za spavanje kako bi se borili protiv „opasnih“ primata.

Policajci su rekli da su bili na udaru agresivnih makaka u gradu Lopburi, oko 144 kilometara severno od glavnog grada Bangkoka, koji je postao ozloglašen po svojoj populaciji majmuna van kontrole.

Lokalna policijska stanica je sada dala drvene praćke koje policajci mogu koristiti za "pucanje" na neposlušne primate, koji se često penju preko automobila i kradu hranu iz prodavnica i turista, kao i vandaliziraju imovinu.

Na snimku se vide dva policajca kako se voze oko Lopburija na motociklu, a jedan od njih puca praćkom i baca kamenčiće na 'opasne' primate.

Ovaj potez dolazi pošto je general-major policije Apirak Večkančana, komandant pokrajinske policije Lopburi, naredio da se uspostavi specijalna jedinica za borbu protiv agresivnih divljih majmuna.

General Apirak je rekao: „Svestan sam potencijalne opasnosti od majmuna. Počeli su da predstavljaju pretnju za turiste i lokalno stanovništvo. Praćke koje sada nose naši oficiri pomoći će da se zapreti majmunima kada je to potrebno.

„U većini slučajeva treba da koriste samo praćke kao sredstvo odvraćanja, ne moraju da koriste predmete da bi udarili majmune“, dodaje on.

Dozvoljeno pucanje samo kada ne postoji drugi način

Rekao je da im je dozvoljeno da koriste kamenje, a da pucaju na stvorenja samo kada ne postoje drugi načini da ih kontrolišu.

Oni su takođe dobili zadatak da spreče majmune da ukradu ili vandaliziraju predmete.

Tajland, majmuni
foto: Printscreen

Osoblje Odeljenja za nacionalne parkove, divlje životinje i zaštitu biljaka takođe je počelo da hvata neke od najgorih majmunskih prestupnika i da ih premešta u privremena skloništa.

Međutim, navodno su imali poteškoća jer su primati 'nasilnici' bili upoznati sa pištoljima za smirenje i penjali su se po visokim zgradama i kućama kad god bi im se približili.

Nathi Kruthaka, službenik Biroa za očuvanje br. 1, rekao je: „Morali smo da sakrijemo lica i sakrijemo pištolje za smirenje kako ih majmuni ne bi videli.“

Policija uhvatila "vođu grupe"

Tim je uspeo da uhvati vođu trupe, 'Ai Krao', koji je zbog svoje agresivnosti bio ozloglašen među lokalnim prodavcima i vozačima. Policajci su ga uspavali sa strelicom za smirenje na dnu pre nego što su ga odvukli u kavez.

Vlasti su saopštile da je uhvaćeno sedam majmuna, osim devet drugih uhvaćenih dan ranije.

Lopburi je poslednjih godina postao poznat po svojoj populaciji majmuna van kontrole stigli su do toga da majmuni čak zapovedaju u praznim zgradama.

Viđeni su kako se upuštaju u masovnu tuču bandi u dubini pandemije kada je došlo do nestašice hrane. Napadi na automobile, kuće, tezge na pijaci i posetioce su sve češći.

Uprkos opasnostima, meštani žele da zadrže majmune u gradu jer su oni popularni za turiste iz celog sveta koji ih hrane slatkim poslasticama.

Tajlandska vlada se bori da kontroliše svoj problem makaka, ali je preduzela korake da upravlja populacijom majmuna širom zemlje, uključujući stvaranje utočišta, programe masovne sterilizacije, edukaciju javnosti o tome kako da pravilno rukuju životinjama i njihovo premeštanje u prikladnija staništa.

(Kurir.rs/ DailyMail/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track