TAJANSTVENO MORSKO STVORENJE SE NASUKALO NA OBALU BLIZU TEKSASA: Stručnjaci upozoravaju da se NIKAKO NE DIRAJU zbog ovoga (FOTO)
Foto: Profimedia

TAJANSTVENO MORSKO STVORENJE SE NASUKALO NA OBALU BLIZU TEKSASA: Stručnjaci upozoravaju da se NIKAKO NE DIRAJU zbog ovoga (FOTO)

Planeta -

Stručnjaci upozoravaju Teksašane da se drže dalje od misterioznih morskih zveri koje more nanosi duž obale.

Čudno stvorenje nalik na očnu jabučicu iz reda Rizofisa isplivalo je na obalu i zapravo uopšte nije jedna životinja, već kolonija živih bića koja žive kao jedno.

Stručnjaci savetuju ljudima da se drže dalje od čudnih malih bića zbog smrtonosnog detalja u njihovoj biologiji.

Naime, takozvana 'špageti čudovišta' ubadaju naoseći neverovatnu bol, saopštilo je Odeljenje za parkove i divlje životinje Teksasa nakon viđenja 2021.

"Ako ih vidite na plaži, samo se divite njihovoj jezivoj lepoti", kažu iz instituta.

Ne dirajte ih, osim ako ne želite da osetite bolni udar morske očne jabučice."

Džejs Tunel iz Harte istraživačkog instituta na Teksaškom univerzitetu A&M pronašao je desetine Rizofisa nasukanih na plaži dok su izveštaji pristizali.

On je rekao da su se čudovišta u poslednje tri nedelje okupirala nekoliko ostrva u Teksasu.

"Stvorenja izgledaju kao očna jabučica ispružena na plaži. Njihov plovak ispunjen je gasom na vrhu tela ima crnu tačku koja zaista izgleda kao zenica oka. Neki imaju debele pipke koji vise na dole koji liče na špagete, otuda i nadimak špageti čudovište."

Pošto je lično doživeo njihov ubod istakao je da bol traje oko sat vremena.

"Špageti čudovišta žive na otvorenom okeanu, tako da nije uobičajeno videti ih ovde", nastavio je.

Sifonofori su klasa morskih stvorenja iz roda Rizofisa koja se grupišu kao kolonijalni organizam, emitujući svetlost da privuku plen pre nego što napadnu.

Uprkos svom relativno nevinom izgledu, oni su grabežljivi mesožderi i žive na rakovima i malim ribama.

Njihovi pipci koriste moćne neurotoksine kako bi uhvatili plen, obavijajući ga u svom klasteru odgovornom za hranjenje, varenje i raspršivanje po koloniji.

Kao rezultat toga, sifonofori imaju neke sličnosti sa meduzama, njihova grupa evoluirala je pre 500 miliona godina i preživela je sa malim pritiskom da se prilagodi ili složi svoje smrtonosne načine napada.

(Kurir.rs/Daily mail/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track