FINANSIRANJE RATA PUNOM PAROM Palestinci ginu i gladuju u Gazi, Amerika odobrila novi paket pomoći Izraelu vredan milijarde dolara
Foto: EPA

FINANSIRANJE RATA PUNOM PAROM Palestinci ginu i gladuju u Gazi, Amerika odobrila novi paket pomoći Izraelu vredan milijarde dolara

Planeta -

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena juče je odobrila slanje bombi i vojnih aviona vrednih milijarde dolara Izraelu.

Novi paket, prema rečima zvaničnika Pentagona i Stejt departmenta, uključuje 25 aviona F-35 u vrednosti 2,5 milijarde dolara i više od 1.800 bombi MK84 od 900 kilograma i MK82 bombi 500 od 225 kilograma, piše "Vašington post".

Paket dolazi u trenutku kada se Izrael suočava sa snažnim međunarodnim kritikama zbog svoje kontinuirane kampanje bombardovanja i kopnene ofanzive u Gazi i dok ga neki članovi Bajdenove stranke pozivaju da smanji američku vojnu pomoć, piše "Gardijan".

Izrael, pojas gaze, Gaza, Hamas, izraelska vojska
foto: X@manniefabian

Najavljeni plan velike kopnene ofanzive Izraela na Rafu povećao je tenzije između Vašingtona i Tel Aviva nakon što je predsednik SAD Bajden izrazio protivljenje tom planu, a SB UN doneo rezoluciju o obustavljanju vatre do kraja Ramazana.

Izrael tvrdi da je takva ofanziva neophodna da bi pobedio Hamas.

Bajden je u petak priznao „bol koji osećaju“ mnogi arapski Amerikanci zbog rata u Gazi i podrške SAD Izraelu i njegovoj vojnoj ofanzivi.

Ipak, obećao je nastavak podrške Izraelu uprkos sve većem javnom razdoru sa Benjaminom Netanjahuom, izraelskim premijerom.

Bela kuća je odbila da komentariše transfere oružja.

Kurir.rs/Gardijan/Preneo: P. P.

Bonus video:

03:49

ZAŠTO IM BRITANIJA ŠALJE PODMORNICE SA NUKLEARNIM BOJEVOM GLAVOM? Stručnjaci za Kurir TV: Videćemo kako će Palestina ODGOVORITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track