PAPA FRANJA PREDVODIO USKRŠNJU MISU: Tražio prekid vatre u Gazi, a onda se osvrnuo i na zapadni Balkan
Foto: AP/Andrew Medichini

PAPA FRANJA PREDVODIO USKRŠNJU MISU: Tražio prekid vatre u Gazi, a onda se osvrnuo i na zapadni Balkan

Planeta -

Papa Franja pozvao je danas u blagoslovu Urbi et orbi na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a Zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i verske razlike ne smeju biti uzrok podele, već izvor bogatstva.

Obraćajući se sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra, Papa je rekao da su mu u mislima "ponaprije žrtve brojnih sukoba koji se vode u svetu, počevši od ratova u Izraelu i Palestini, kao i u Ukrajini".

Papa traži trenutni prekid vatre u Gazi

"Pozivajući na poštovanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u razmenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, svi za sve. Ponovno apelujem da se zajamči mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah pusti na slobodu taoce otete 7. oktobra prošle godine, kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze", rekao je Franja.

Posebno se osvrnuo na decu u ratnim zonama koja "više ne zna da se smeje" i koja se pitaju "čemu tolika smrt i razaranja".

"Posebno mi je u mislima Zapadni Balkan"

Papa se obratio i zemljama zapadnog Balkana.

"Posebno mi je u mislima zapadni Balkan, gde se čine značajni koraci prema integraciji u evropski projekat. Etničke, kulturne i verske razlike ne smeju biti uzrok podele, nego treba da postanu izvor bogatstva za čitavu Evropu i čitav svet", rekao je.

Naglasio je da je rat "uvek apsurd i uvek poraz" i da se "ne gradi oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima". Poručio je da se ne sme zaboraviti na Siriju i Liban, da treba podsticati razgovore Jermenije i Azerbejdžana i da političari treba da se uhvate u koštac s krijumčarima ljudi.

"Neka vaskršnje svetlo prosvetli našu pamet i obrati naša srca da postanemo svesni vrednosti svakog ljudskog života koji treba prihvatiti, štititi i ljubiti", rekao je 87-godišnji Franja koji je slabog zdravlja proteklih sedmica.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja