OVO SE ERDOGANU NIJE DESILO TOKOM DVE DECENIJE VLASTI: Ne samo da nije povratio Istanbul i Ankaru već je poražen i širom TURSKE
Foto: EPA Erdem Sahin, Shutterstock, EPA Necati Savas

OPOZICIONA STRANKA CHP ZADRŽALA VLAST U NAJVEĆEM GRADU I PRESTONICI

OVO SE ERDOGANU NIJE DESILO TOKOM DVE DECENIJE VLASTI: Ne samo da nije povratio Istanbul i Ankaru već je poražen i širom TURSKE

Planeta -

Republikanska narodna partija (CHP), glavna opoziciona stranka u Turskoj, ostvarila je značajne pobede na lokalnim izborima u toj zemlji i zadržala kontrolu nad najvećim gradom Istanbulom i prestonicom Ankarom.

BBC navodi da ovi izborni rezultati predstavljaju značajan udarac za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji se nadao da će njegova vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) povratiti ove gradove godinu dana nakon što je osigurao treći mandat na čelu države.

Navodi se da je Erdogan predvodio predizbornu kampanju kako bi njegova stranka ponovo osvojila vlast u Istanbulu, gde je on odrastao i bio gradonačelnik.

Ipak, dosadašnji gradonačelnik Ekrem Imamoglu, koji je prvi put u Istanbulu pobedio na lokalnim izborima 2019, ostvario je i drugi trijumf za sekularnu opozicionu stranku CHP.

Navodi se da je Erdogan pred glasanje obećavao novu eru u turskom megapolisu u kojem živi skoro 16 miliona ljudi, ali je Imamoglu, prema poslednjim podacima, osvojio više od 50 odsto glasova i ostvario razliku od više od 10 odsto glasova u odnosu na kandidata AKP.

Turska
foto: Printscreen, EPA Turkish President Press Office, EPA Tolga Bozoglu

Britanski medijski servis naglašava da je ovo bio prvi poraz Erdoganove stranke tokom glasanja širom Turske još otkad je on došao na vlast pre 21 godine.

U prestonici Ankari opozicioni gradonačelnik Mansur Javaš je, na osnovu preliminarnih rezultata, imao ubedljivu vođstvo sa 59 odsto osvojenih glasova da je proglasio pobedu i pre nego što je prebrojana polovina listića.

Navodi se da su njegove pristalice blokirale sve glavne puteve u turskoj prestonici, mašući zastavama i oglašavajući se sirenama iz automobila.

Redžep Tajip Erdogan, Ekrem Imamoglu, Turska, Istanbul
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Yasin AKGUL / AFP / Profimedia, Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

Pored pobeda u Istanbulu i Ankari CHP je na putu da osigura vlast i u drugim velikim gradovima u Turskoj, uključujući Izmiri Bursu, kao i Adanu i letovalište Antaliju.

Erdogan (70) je priznao da njegova stranka AKP nije na izborima prošla onako kako se on nadao.

U obraćanju pristalicama u Ankari on je kazao da ovi izborni rezultati "ne predstavljaju kraj, već prekretnicu".

- Nažalost, na ovim izborima nismo ostvarili rezultat kakav smo želeli. Za sve što se desi postoji razlog zašto se tako desilo. Mi ćemo ponovo izgraditi poverenje (glasača) u mestima na kojima je naša nacija izabrala nekog drugog - rekao je Erdogan.

Nakon poraza AKP na lokalnim izbori 2019. Erdogan je 2023. ipak uspeo da obezbedi reizbor na glasanju za predsednika države, a njegova stranka je takođe uz pomoć nacionalističkih saveznika osigurala poslaničku većinu u parlamentu, uprkos rastu troškova života koji već duže traje u Turskoj.

Ipak, ovog puta su, prema mišljenju analitičara, ekonomske nedaće koje se ogledaju u inflaciji od skoro 70 odsto i usporavanju privrednog rasta koji je posledica Erdoganove agresivne politike monetarne štednje, naterale glasače da "kazne" AKP.

(Kurir.rs/BBC/Preveo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track