AMERIKA PRIZNALA: Direktan sukob s Rusijom nam ne odgovara! Na tlu Ukrajine neće biti nijednog američkog vojnika
Entoni Blinken, Foto: EPA

AMERIKA PRIZNALA: Direktan sukob s Rusijom nam ne odgovara! Na tlu Ukrajine neće biti nijednog američkog vojnika

Planeta -

Direktan oružani sukob s Rusijom u Ukrajini ne odgovara interesima Amerike, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Na tlu Ukrajine neće biti nijednog američkog vojnika", rekao je Blinken za francuski TV kanal LCI.

On je istakao da će Sjedinjene Države zbog sopstvene nacionalne bezbednosti izbegavati direktan sukob sa Rusijom.

Podsetimo, nedavno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reči o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.

Istovremeno, u izveštaju američke obaveštajne službe navodi se da Rusija ne želi direktan sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO

„Rusija gotovo sigurno ne želi direktan vojni sukob sa snagama SAD i NATO i nastaviće asimetričnu aktivnost ispod nivoa, koji je, prema njihovoj proceni, prag sukoba na globalnom nivou“, piše u godišnjem izveštaju kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

Ukrajina
foto: Shutterstock, AP/Czarek Sokolowski, A1c James Thompson/Us Air / Zuma Press / Profimedia, screenshot X

Američka obaveštajna služba smatra Rusiju „stabilnim i sposobnim protivnikom“.

U Beloj kući su više puta saopštavali da je Rusija pretnja po NATO zemlje i zbog toga je administracija vršila pritisak na Kongres u cilju odobravanja zahteva za novu pomoć Kijevu. Moskva odbacuje ovakve formulacije.

Ranije je šef Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer priznao da su novi odbrambeni planovi Alijanse, koji su usvojeni na poslednjem samitu bloka prošlog leta u Vilnjnusu, napravljeni prvenstveno za slučaj sukoba sa Rusijom.

Moskva je više puta poručila da nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

Kurir.rs/Sputnjik/LCI/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track