GENERAL SUTRA IZDAJE NAREDBU ZA NAPAD? Pretnje osvetom sve jače, Izrael pojačava PVO, sahrana ubijenih Iranaca na DAN JERUSALIMA
Foto: EPA Abedin Taherkenareh, EPA Yahya Arhab, Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia, EPA Wael Hamzeh

NAPETO NA BLISKOM ISTOKU

GENERAL SUTRA IZDAJE NAREDBU ZA NAPAD? Pretnje osvetom sve jače, Izrael pojačava PVO, sahrana ubijenih Iranaca na DAN JERUSALIMA

Planeta -

Vlasti Irana su ponovile pretnje osvetom Izraelu zbog vazdušnog napada na konzulat u Siriji u kojem je ubijeno sedam iranskih zvaničnika, uključujući dvojicu generala.

Politiko prenosi da je iranski predsednik Ebrahim Raisi sinoć za državnu televiziju izjavio da ovaj napad "neće ostati bez odgovora".

Navodi se da se na televiziji i u postovima na društvenim mrežama oglasio i Ali Hamnei, vrhovni vođa Irana, koji je Izrael upozorio da će "biti kažnjen".

- Uz Božju pomoć mi ćemo naterati cioniste da zažale zbog zločina agresije koji su počinili nad iranskim konzulatom u Damasku - napisao je Hamnei u odvojenoj poruci na hebrejskom jeziku koji je objavljen na njegovom zvaničnom profilu na engleskom na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Politiko navodi da je izraelski napad, koji se dogodio u ponedeljak, stigao u vreme konstantnih razmena vatre između Hezbolaha, libanskog šiitskog ekstremističkog pokreta koji ima podršku Irana, s Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) duž severne granice Izraela sa Libanom.

Navodi se da je ovaj vazdušni udar izazvao velika negodovanja pošto je predstavljao značajnu eskalaciju u regionalnim operacijama Izraela i narušio međunarodne norme po kojima se ne napadaju ambasade stranih država.

Iran
foto: EPA Abedin Taherkenareh

Iz IDF je juče saopšteno da Izrael jača jedinice protivvazdušne odbrane i poziva još vojnih rezervista zbog pojačanih napetosti s Iranom.

Iran
foto: EPA Yahya Arhab

Politiko navodi da je Hamnei u postovima na društvenim mrežama nastojao da pojača "međunarodno negodovanje" protiv Izraela uoči sutrašnjeg Dana Jerusalima (International Quds Day), koji se na globalnom nivou obeležava svakog poslednjeg petka islamskog svetog meseca Ramazana.

Iran
foto: EPA Wael Hamzeh

Dan Jerusalima je odmah nakon islamske revolucije 1979. u Iranu ustanovio tadašnji ajatolah Ruholah Homeini, a širom sveta ga svake godine obeležavaju pristalice Palestinaca.

Hosein Salami
Hosein Salamifoto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Navodi se da je Iran juče takođe saopštio da će sahrana dvojice generala i petoro zvaničnika, ubijenih u napadu IDF u Damasku, biti održana u okviru protesta povodom Dana Jerusalima koji će biti održani u Teheranu.

Husein Salami
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na tim protestima će govor da održi general-major Hosein Salami, komandant iranske Revolucionarne garde.

(Kurir.rs/Politico.com/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:45

EGIPATSKI PLAN ZA PREKID VATRE U GAZI JE SAMO PUSTA ŽELJA! Stručnjaci: Izrael se neće zaustaviti DOBIO JE ZELENU KARTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track