KATASTROFALNA SUŠA I NESTAŠICA SLATKE VODE: Na jugu Vijetnama proglašeno VANREDNO STANJE, haos u državi zbog toplotnog talasa
Foto: EPA

KATASTROFALNA SUŠA I NESTAŠICA SLATKE VODE: Na jugu Vijetnama proglašeno VANREDNO STANJE, haos u državi zbog toplotnog talasa

Planeta -

Hiljade Vijetnamaca suočava se sa ozbiljnom nestašicom vode za piće zbog suše i infiltracije morske vode u delti Mekonga, što je navelo vlasti na jugu zemlje da proglase vanredno stanje.

Posebno je pogođen okrug Tan Fu Dong u južnoj provinciji Tien Giang, koji se nalazi u delti reke Mekong, oko 60 kilometara južno od Ho Ši Mina.

Infiltracija morske vode u podzemne i površinske vode ozbiljno je uticala na žetvu i pristup pijaćoj vodi za 43.000 stanovnika te oblasti, javila je tamošnja agencija VNA.

Proglašeno je vanredno stanje zbog nestašice vode za piće u okrugu Tan Fu Dong, a vladine agencije su pozvane da "snabdevaju ribnjake i rezervoare slatkom vodom kako bi obezbedili vodosnabdevanje stanovnika", dodala je agencija.

Više od mesec dana, jug Vijetnama se suočava sa dugim toplotnim talasom koja izaziva infiltraciju morske vode u delti Mekonga.

Oko 80.000 hektara pirinčanih polja i voćnjaka moglo bi da bude pogođeno tim vremenskim fenomenom, pokazalo je tamošnje istraživanje Naučnog instituta za vodoprivredu.

Tokom 2016. u Vijetnamu je zabeležena najveća suša u poslednjih 100 godina, kada je stradalo više od 160.000 hektara useva.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track