"RUSIJA SE TOGA PLAŠI": Zelenski kaže da Ukrajina pravi sopstveno NOVO ORUŽJE koje će štititi zemlju od NAVOĐENIH BOMBI
Foto: Shutterstock, AP Vadim Ghirda, EPA Pavel Bednyakovsputnikkremlin

intervju za lokalne medije

"RUSIJA SE TOGA PLAŠI": Zelenski kaže da Ukrajina pravi sopstveno NOVO ORUŽJE koje će štititi zemlju od NAVOĐENIH BOMBI

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da se njegova zemlja oslanja na kombinovanu zaštitu od ruskih navođenih bombi koje se bacaju iz aviona, kao i da ravija sopstveno oružje za zaustavljanje letelica koje šalje Moskva.

Ukrinform prenosi da je Zelenski to kazao u intervjuu za Junajtid njuz tokom teletona održanog u Černihovskoj oblasti.

- Ukrajina sada može da računa na kombinovanu zaštitu od navođenih bombi koje se bacaju iz aviona. Do sada su odbrambene snage (Ukrajine) koristile samo sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) protiv ruskih letelica koje su nosile te bombe. Njihova efikasna upotreba naterala je neprijatelja da lansira bombe sa veće udaljenosti - rekao je Zelenski.

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen, Profimedia

On je naveo da su na snovu udaljenosti na kojoj su ukrajinske snage obarale letelice koje su nosile te bombe Rusi shvatili da ne bi trebalo da šalju takve avione toliko duboko unutar teritorije Ukrajine.

- Zbog toga su povećali udaljenost (sa koje napadaju). Mi moramo da uvećamo broj PVO sistema velikog dometa. Naglašavam da se Rusija toga plaši - poručio je Zelenski.

Ukrajina
foto: screenshot

On je ocenio da će se situacija značajno poboljšati dolaskom borbenih aviona F-16, koje će ukrajinsko Ratno vazduhoplovstvo uskoro da dobije.

- Ipak, njihova količina neće biti dovoljna za potpunu zaštitu od navođenih bombi koje se bacaju iz aviona. Zato Ukrajina razvija i oružje kojim će zaustaviti ruske letelice - zaključio je Zelenski.

(Kurir.rs/Ukrinform/Preveo i priredio: N. V./Foto: Ilustracija)

Bonus video:

02:05

TO ORUŽJE MOŽE RAZNETI SVE PLANETE SUNČEVOG SISTEMA! Politikolog analizira Putinove poruke i daje prognozu razmera daljeg rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track