MEKSIKO ZATVARA AMBASADU U EKVADORU: Potpuni prestanak diplomatskih odnosa nakon hapšenja u Kitu!
Foto: EPA/Jose Jacome

MEKSIKO ZATVARA AMBASADU U EKVADORU: Potpuni prestanak diplomatskih odnosa nakon hapšenja u Kitu!

Planeta -

Ambasada Meksika, koja je ranije najavila suspenziju diplomatskih odnosa sa Ekvadorom, saopštila je na Iksu da će "biti zatvorena na neodređeno vreme" i da će celokupno osoblje biti uklonjeno zbog situacije sa ekvadorskim vlastima koje su upale u ambasadu u Kitu i uhapsile bivšeg potpredsednika te zemlje Horhea Davida Glasa.

"Ambasada Meksika (u Ekvadoru) biće zatvorena na neodređeno vreme, kao i konzularne službe", navodi se u saopštenju na stranici meksičke ambasade u Ekvadoru na Iksu.

Meksička ministarka spoljnih poslova Alisija Barsena rekla je da koordinira povratak svog diplomatskog osoblja akreditovanog u Ekvadoru i njihovih porodica.

"Po naređenju meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koordiniramo povratak svog diplomatskog osoblja akreditovanog u Ekvadoru, zajedno sa njihovim porodicama. Grupa od 18 ljudi će otputovati 7. aprila komercijalnim letom od Ekvadora do Meksiko Sitija", precizirala je ona.

Barsena je ranije izjavila da će meksička vlada apelovati na Međunarodni sud pravde da osudi postupke ekvadorskih vlasti nakon policijskog napada na diplomatsko predstavništvo u Kitu, u kojem je povređeno diplomatsko osoblje.

U noći 6. aprila ekvadorska policija je nasilno ušla u meksičku ambasadu u Kitu i odvela bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa, osuđenog za korupciju. Glas se u diplomatskom predstavništvu krio od decembra prošle godine, a Meksiko mu je prethodno uslišio zahtev za politički azil.

Ekvador, upad u ambasadu
foto: EPA/Jose Jacome

Espinela je dva puta osuđivan zbog optužbi za korupciju u svojoj zemlji i u ambasadi Meksika boravio je od kraja prošle godine. Ekvador je tražio dozvolu Meksika da uhapsi političara, ali bezuspešno. Glas insistira da je bio podvrgnut političkom progonu.

Kurir.rs/RT.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja