Premijer Li: Kina i SAD treba da budu partneri, a ne protivnici
Foto: Kineska medijska grupa

Premijer Li: Kina i SAD treba da budu partneri, a ne protivnici

Planeta -

Kineski premijer Li Ćijang rekao je u nedelju u Pekingu američkoj ministarki finansija Dženet Jelen da dve zemlje treba da budu partneri, a ne protivnici.

Nadamo se da će se SAD pridržavati osnovnih normi tržišne ekonomije, uključujući fer konkurenciju i otvorenu saradnju, uzdržati se od pretvaranja ekonomskih i trgovinskih pitanja u politička ili bezbednosna pitanja, i gledati na pitanje proizvodnih kapaciteta objektivno sa tržišno orijentisane i globalne perspektive, rekao je Li.

Jelen je u poseti Kini od 4. do 9. aprila, i održala je nekoliko rundi razgovora sa kineskim vicepremijerom He Lifengom u petak i subotu u Guangdžou, na jugu Kine. Napomenuvši da odnosi Kine i SAD-a počinju da se stabilizuju pod strateškim vođstvom dveju šefova država, Li je rekao Jelen da se Kina nada da će dve zemlje biti partneri uz uzajamno poštovanje, miroljubivu koegzistenciju i saradnju od koje svi dobijaju.

Premijer je izrazio nadu da će SAD raditi sa Kinom na nastavku implementacije važnog konsenzusa dvojice šefova država i realizacije njihove vizije iz San Franciska.

Kao dve najveće svetske ekonomije, Kina i SAD imaju duboko isprepletene ekonomske interese, rekao je Li i dodao da je jačanje ekonomske i trgovinske saradnje od velikog značaja za međusobni razvoj i globalni ekonomski rast. On je rekao da dve strane treba da ojačaju komunikaciju kako bi zajednički pronašle načine za upravljanje i rešavanje razlika, kako bi ekonomska i trgovinska saradnja Kine i SAD-a postala stabilna, glatka i efikasna.

''To bi doprinelo stvaraju više koristi za preduzeća i ljude dve zemlje i doprinelo globalnom ekonomskom razvoju i poboljšanju života ljudi. Kina je voljna da ojača koordinaciju politike sa SAD-om o klimatskim promenama i drugim pitanjima kako bi se zajednički suočile sa globalnim izazovima'', istakao je ''Razvoj nove kineske energetske industrije će dati važan doprinos globalnoj zelenoj i niskougljeničkoj tranziciji''.

Jelen je rekla da su zahvaljujući zajedničkim naporima američko-kineski odnosi postali stabilniji, napomenuvši da, kao dve najveće svetske ekonomije, SAD i Kina treba da odgovorno upravljaju svojim bilateralnim ekonomskim odnosima. Ona je Liju rekla da SAD cene napredak postignut u ekonomskom dijalogu i saradnji između SAD-a i Kine i da njena zemlja ne traži „odvajanje“ od Kine.

''SAD su spremne da rade sa Kinom na implementaciji važnog konsenzusa koji su dvojica predsednika postigla u San Francisku, otvorenoj komunikaciji, izbegavanju nesporazuma, produbljivanju razmene i saradnje, pravilnom upravljanju razlikama, zajedničkom suočavanju sa hitnim globalnim izazovima i promovisanju stabilnog razvoja bilateralnih odnosa'', zaključila je Jelen.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track