SISTEMSKI KVAR BANKOMATA OMOGUĆIO KLIJENTIMA DA DIGNU MILIONE: Nastala OPŠTA histerija u zemlji, vest se proširila SVUDA
Foto: Shutterstock, Ilustracija

HAOS

SISTEMSKI KVAR BANKOMATA OMOGUĆIO KLIJENTIMA DA DIGNU MILIONE: Nastala OPŠTA histerija u zemlji, vest se proširila SVUDA

Planeta -

Najveća komercijalna banka Etiopije pokušava da nadoknadi velike sume novca koje su povukli klijenti nakon "sistemskog kvara".

Klijenti banke su otkrili da u subotu mogu da podignu više gotovine nego što imaju na svojim računima.

Više od 40 miliona dolara je podignuto ili prebačeno u druge banke, izvestili su lokalni mediji.

Instituciji je trebalo nekoliko sati da zamrzne transakcije.

Veći deo novca iz bankovnog sistema su podigli studenti, rekao je predsednik banke Abe Sano novinarima u ponedeljak.

Vesti o kvaru proširile su se po univerzitetima uglavnom putem aplikacija za razmenu poruka i telefonskih poziva.

Na bankomatima u studentskom bloku su se formirali dugi redovi, a student, koji je želeo da ostane anoniman, je rekao da su njegove kolege podizale novac dok policija nije stigla.

On je rekao je da "nije verovao da je to istina" kada su mu kolege rekle da je oko 01:00 po lokalnom vremenu bilo moguće podići velike iznose sa bankomata.

Drugi student, sa Univerziteta Dil u južnoj Etiopiji, rekao je da su njegovi vršnjaci uzeli novac sa bankomata između ponoći i 02:00 po lokalnom vremenu.

Više od 38 miliona ljudi ima račune u ovoj banci, koja je osnovana pre 82 godine.

Centralna banka Etiopije, koja služi kao upravljačko telo finansijskog sektora, objavila je u nedelju saopštenje u kojem se navodi da je došlo do "kvara" tokom "aktivnosti održavanja sistema".

Izjava se, međutim, fokusirala na prekinutu uslugu koja je nastala nakon što je CBE zamrznula sve transakcije. Nije se pominjao novac koji je u međuvremenu podignut.

bankomat
foto: Shutterstock

Najmanje tri univerziteta objavila su saopštenja u kojima studentima savetuju da vrate novac koji im ne pripada, a koji su možda uzeli sa bankomata CBE.

Svako ko vrati novac neće biti optužen za krivično delo, saopšteno je.

Nije poznato koliko je novca vraćeno, a jedan student s Univerziteta Džima je rekao da nije čuo da je neko vratio novac. On je istakao da je u kampusu video policijska kola.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:37

ROMANA PANIĆ PRVI PUT O KRAĐI SA BANKOMATA: Niko nema pravo da me naziva KRIMINALCEM I PLJAČKAŠEM, a evo zbog čega! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track