KINA I AMERIKA KRENULE OD NULE: Velike sile posle razmene ŽESTOKIH OPTUŽBI sele za sto da pokušaju da reše probleme
Foto: Shutterstock

samit

KINA I AMERIKA KRENULE OD NULE: Velike sile posle razmene ŽESTOKIH OPTUŽBI sele za sto da pokušaju da reše probleme

Planeta -

Kina i Amerika sele za sto da pokušaju da reše probleme

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je sa kineskim potpredsednikom vlade He Lifengom u Guangdžouu više od dva sata razgovarala o prekomernoj industrijskoj proizvodnji Кine.

SAD i Кina su se prema navodima Frans presa saglasile da započnu nove razgovore o "uravnoteženom" ekonomskom rastu. Razgovori su korak napred u zajedničkim naporima za stabilizaciju američko-kineskih odnosa od sastanka dva predsednika Džoa Bajdena i Si Đinpinga prošlog novembra i nekoliko dana od telefonskog razgovora dvojice predsednika.

Jelen inače boravi u šestodnevnoj poseti Кini.

- Razgovori će olakšati diskusiju o makroekonomskim neravnotežama, uključujući njihovu povezanost sa viškom kapaciteta, a nameravam da iskoristim priliku da se založim za jednake uslove za američke radnike i preduzeća - rekla je Jelen u odvojenom saopštenju.

SAD kritikuju Кinu zbog "prekomernih industrijskih kapaciteta" i velikih državnih subvencija u sektorima solarne energija, električnih vozila, baterije... Kina prema tim navodima ugrožava industrije drugih zemalja preplavljujući tržište jeftinom robom.

POGREŠNA PERCEPCIJA

Peking je odbacio te kritike prošlog meseca i osudio istragu EU o subvencijama za električna vozila. Peking zauzvrat optužuje Zapad za protekcionizam i napore da politizuje međunarodnu trgovinu. Ali Jelen je u subotu signalizirala da je postignut određeni napredak.

- Mislim da Кinezi razumeju koliko smo zabrinuti zbog posledica njihove industrijske strategije za Sjedinjene Američke Države i zbog mogućnosti da naša tržišta budu preplavljena izvozom koji otežava konkurentnost američkim kompanijama - rekla je Jelen.

Druge države prema njenim rečima dele istu zabrinutost.

- To neće biti rešeno za popodne ili mesec dana - dodala je Jelen pozdravljajući dogovor o nastavku pregovora.

Američko ministarstvo finansija takođe navodi da su dve strane posvećene zajedničkom radu na zajedničkim izazovima - uključujući klimatsko finansiranje i pitanja duga u ekonomijama sa niskim prihodima i ekonomijama u razvoju. Očekuje se da će američki državni sekretar Antoni Blinken ponovo posetiti Кinu u narednim nedeljama što je još jedan znak da se obe strane vraćaju normalnoj saradnji.

Кineski Global Times piše da su Jelen i Lifeng dva dana imali "iskrenu i konstruktivnu" komunikaciju. He Lifeng je takođe vodeća osoba u Кini za ekonomske i trgovinske poslove sa SAD.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je bilo reči o pitanjima poput uravnoteženog rasta SAD i Кine, globalne ekonomije, finansijske stabilnosti, održivih finansija i saradnje u borbi protiv pranja novca.

- Кineska strana je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog američkih ekonomskih i trgovinskih mera koje ograničavaju Кinu i u potpunosti je odgovorila na pitanje proizvodnih kapaciteta. Obe strane su se složile da nastave da održavaju komunikaciju - prenela je Sinhua.

Dok poseta visokog američkog zvaničnika označava dalju stabilizaciju odnosa od sastanka Bajdena i Sija, kineski analitičari su izrazili zabrinutost da ovaj nivo odnosa možda neće biti održan jer još postoje žarišta kao što su Tajvan i Južno kinesko more, a SAD i dalje imaju pogrešnu percepciju Кine, navodi Global Times.

IZGOVOR ZA CARINU

Кinezi su kritikovali SAD zbog razbijanja kineskih visokotehnoloških kompanija i sektora čipova optužujući ih za hakovanje i kritikujući kineski razvoj veštačke inteligencije.

Кina odbacuje kritike SAD da kineski industrijski "prekapacitet" predstavlja pretnju drugim zemljama.

- Jeftini kineski solarni paneli ugrožavaju američki izvoz. Optužbe za kineski višak kapaciteta samo su izgovor za SAD da uvedu carine ili druge protekcionističke mere protiv kineskih proizvoda - ističe Кsin Кiang iz Centra za američke studije Univerziteta Fudan.

Kiang je dodao da ovakve optužbe dokazuju dvostruke standarde SAD.

- SAD prihvataju slobodnu trgovinu kada im odgovara i uvode sankcije kad im ne odgovara - navodi Kiang za Global Times.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:43

KINA NEĆE DOZVOLITI DA RUSIJA PADNE, A RAZLOG JE JASAN! Analitičar: Novo žarište izbiće IZNENADA na mestu koje NIKO NE SPOMINJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja