SKANDAL U UKRAJINSKOJ TAJNOJ SLUŽBI! Šef odseka kupio milionsku nekretninu u ELITNOM NASELJU: Smenjen, pa ZAVRŠIO NA FRONU
Foto: Служба безпеки україни/Youtube/Daily Mail

SKANDAL U UKRAJINSKOJ TAJNOJ SLUŽBI! Šef odseka kupio milionsku nekretninu u ELITNOM NASELJU: Smenjen, pa ZAVRŠIO NA FRONU

Planeta -

Ilja Vitjuk, šef Odeljenja za sajber bezbednost ukrajinske tajne službe SBU, smenjen je sa pozicije i poslat na front nakon skandala.

Skandal je izbio nakon što su ukrajinski mediji prošle nedelje objavili istragu o imovini Vitjukove porodice.

Novinari su proučavali finansijsku situaciju supruge i majke glavnog službenika sajber obaveštajne službe i otkrili da njegovi najbliži poseduju nekretnine u vrednosti od najmanje 25,5 miliona grivni po tržišnoj vrednosti.

Tako je, već kada je Rusija napala Ukrajinu, Vitjukova žena postala vlasnica stana u zgradi "premijum klase" u Pečerskom okrugu u Kijevu. Prema dokumentima, Julija Vitjuk je kupila stan od 195 kvadratnih metara u decembru 2023.

Renovirana nekretnina ove veličine u ovom stambenom kompleksu košta oko 1,5 miliona dolara (3.000 dolara po kvadratu), što je skoro tri puta više od prosečne cene za novi stan u prestonici. Međutim, u Vitjukovoj izjavi stoji da je stan kupljen za 12 miliona 800 hiljada grivna.

Odnosno, cena navedena u deklaraciji je polovina tržišne cene.

Dva dana kasnije, novinari su izjavili da su zaposleni u TCK (vojno telo koje se bavi mobilizacijom) pokušali da uruče poziv novinaru Jevgeniju Šulgati, koji je istraživao ovaj slučaj.

Novinar je objavio snimak sa nadzornih kamera u jednom od tržnih centara na kojem se vidi da u zgradu ulaze dvojica vojnih lica u pratnji nepoznatog muškarca u civilu, koji vojsci izdaje naređenja, nakon čega prilaze Šulgatu da mu uruče poziv. Novinaru je objašnjeno da je sa 27 godina bio u obavezi da se pojavi u TCK da ažurira svoje podatke.

Šulgat je odbio da prihvati poziv i počeo da snima šta se dešava.

Kao rezultat toga, njegove kolege su saznale da bi čovek u civilu mogao biti zaposlenik odeljenja za sajber bezbednost, Aleksej Bilenko, odnosno Vitjukov podređeni.

A danas je pres-služba SBU izvestila da je načelnik odeljenja Vasilij Maljuk suspendovao Vitjuka sa položaja tokom inspekcije i poslao ga da služi u borbenoj jedinici DKIB, koja obavlja zadatke na frontu.

Tužilaštvo i Oružane snage Ukrajine takođe sprovode istragu o incidentu.

(Kurir.rs/Strana/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track