TEŠKI TENKOVI PONOVO SE VRAĆAJU NA BOJNO POLJE: Evo šta otkriva modifikacija T-72 kornjača oklopom
Foto: Printscreen Twitter

TEŠKI TENKOVI PONOVO SE VRAĆAJU NA BOJNO POLJE: Evo šta otkriva modifikacija T-72 kornjača oklopom

Planeta -

Neobični kavezi koje je Sirijska arapska armija postavljala na svoje tenkove T-72 od 2014. godine izazvale su bile veliku pažnju stručnjaka i onih koji prate vojnu tehniku.

U pitanju su bili protiv kumulativni štitnici pošto su sirisjki džihadisti dobili popriličan broj protivoklopnih raketa sa zapada pre svega TOW.

A, onda je usledio rat u Ukrajini, a protivkumulativna zaštita pretvorila se u protivdronsku, kada je serija dronova krenula da juriša na ruske i ukrajinske tenkove.

Kušole su postale bukvalno kavezi, a onda su kavezi počeli da se šire sa kupole, na motorno-transmisiono odeljenje, pa na bok, a onda su se pojavili skoro celi tenkovi u reštkastom kavezu.

Da je još veći hit govori i to da tenk pored osnovnog oklopa ima i reaktivni oklop uglavnom Kontakt-1 ERO kocke, poneki Kontakt V, a neki i relikt, zatim su došli na red ometači dronova, a onda i rešetkasti kavez.

Neko bi rekao slojevita zaštita tenkova, a sada se pojavio još veći hit „Galmatijas“ među tenkovima zaštita oklopna koja je tenk pretvorila u kornjaču na gusenicama na čelu oklopne kolone.

Ovakav vid zaštite na tenku T-72B3M se nedavno pojavio gde je tenk sa „kornjača oklopom“, odnosno ceo tenk je pokriven čeličnim protivkumulativnim pločama koje su od tenka udaljene do pola metra i faktički čelične šipke zavarene za telo, a onda postavljeni paneli od čelika.

Ono što je interesantno da metodologija da se tenk koristi za prebacivanje pešadijskog odeljenja je došla do punog izražaja jer sada je osim posade tenka zaštićeno i odeljenje pešadije.

Ovakav način zaštitete tenkova polagano nas uvodu i vraća u doba kada je Vermaht počeo da gradi teške tenkove. Misli se na tenk Maus -Miš težine oko 100 tona koji je izrađivan u malim serijama i nije usepo da spase Treći rajh od poraza. Izatim su Rusi napravili svoje IS-2 i 3, a sada ovakav trend nameće da će kategorija teških tenkova ponovo postati aktuelna.

T-72, kornjača oklop, tenk
foto: Printscreen Twitteer

Međutim za razliku od sovjetskih IS-2, 2M i 3 novi tenkovi koji se pretvaraju u teške više neće sa ovakvim kornjača oklopom da dobiju mogućnost okretanja kupole kružno 360 stepeni i time postaju samohodni topovi plus još teško pokretljivi.

Zato će ovi tenkovi više služitit za pratnju tenkovske ili neke druge oklopne kolone i na sebe primati udar protivoklopnih raketa.

Sovjetska doktrina „Gluboki boi“ marašala Tuhačevskog odlazi u prošlost, tenk postaje glomazan, težak i spor, ali i dalje nepohodno sredstvo na bojnom polju.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

04:27

ZAPADNI TENKOVI NISU UPOTREBLJIVI NA UKRAJINSKIM TERENIMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja