AMERIČKA POLICIJA ZA MANJE OD MINUT ISPALILA SKORO 100 METAKA PREMA OSUMNJIČENOM: Pogledajte NEVEROVATNU akciju (VIDEO)
Foto: Printscreen

sve zbog jednog

AMERIČKA POLICIJA ZA MANJE OD MINUT ISPALILA SKORO 100 METAKA PREMA OSUMNJIČENOM: Pogledajte NEVEROVATNU akciju (VIDEO)

Planeta -

Četiri policajca iz Čikaga pucala su na osumnjičenog gotovo 100 puta u manje od minute nakon što je muškarac otvorio vatru na njih tokom zaustavljanja saobraćaja prošlog meseca, prema izveštaju kancelarije za civilni nadzor, objavljenom u utorak.

Iako prvobitan izveštaj Civilne kancelarije za policijsku odgovornost nije izvukao nikakve zaključke o ponašanju policajaca, ovaj incident će verovatno podstaći novu raspravu o upotrebi sile od strane policijskih snaga i rasnim odnosima u SAD.

Incident se dogodio 21. marta kada je policija zaustavila Afroamerikanca Dekstera Rida (26) zbog sumnje da nije vezao sigurnosni pojas. Rid se oglušio na naredbe policajaca da otvori vrata automobila i da ne diže prozor, a zatim je zapucao prema njima ranivši zglob jednog od policajaca.

Četiri su policajca uzvratila vatru, a prema izveštaju pucali su 96 puta u razdoblju od 41 sekunde. Rid je proglašen mrtvim u bolnici.

Odbor, koji pregledava svaku policijsku pucnjavu u Čikagu, objavio je snimak policijske kamere zajedno sa svojim izveštajem.

"Čini se da pregled video zapisa i početnih izveštaja potvrđuje da je Rid prvi pucao, pogodivši policajca, a četiri su policajca uzvratila vatru. Dostupni preliminarni dokazi takođe potvrđuju da su policajci uzvratili vatru otprilike 96 puta u razdoblju od 41 sekunde, uključujući nakon što je Rid je izašao iz vozila i pao na tlo", stoji u izveštaju.

Gradonačelnik Čikaga Brendon Džonson žalio je zbog gubitka još jednog Afroamerikanca tokom susreta s policijom, ali se suzdržao od osude o pucnjavi, rekavši da je objavljivanje videa pokušaj da se osigura transparentnost istrage.

"Kao gradonačelnik i kao otac koji podiže porodicu, uključujući dva crna dečaka na zapadnoj strani Čikaga, lično sam slomljen što vidim još jednog mladog crnca kako gubi život tokom interakcije s policijom," rekao je Džonson.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track