ZAVRŠENE PRIPREME: Izraelski zvaničnici spremno čekaju osvetu Irana, napad se očekuje nakon VELIKOG PRAZNIKA
Foto: Shutterstock

rat

ZAVRŠENE PRIPREME: Izraelski zvaničnici spremno čekaju osvetu Irana, napad se očekuje nakon VELIKOG PRAZNIKA

Planeta -

Izraelski vojni zvaničnici očekuju odgovor Teherana na napad na iranski konzulat u Siriji nakon 12. aprila, objavila je internetska publikacija The Times of Israel.

Izrael procenjuje da će iranski odgovor doći tek posle muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, koji se, prema prognozi, završava 12. aprila. Vojska takođe smatra da će napad ciljati vojna ili strateška sredstva, a ne civilne lokacije.

Izraelska strana se priprema za mogućnost napada od strane nekog od brojnih zastupnika, ili iz samog Irana, kao i za mogućnost višestrukog napada, piše The Times of Israel.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je ranije da je ministarstvo završilo pripreme za odgovor na svaki mogući scenario koji bi se mogao razviti u vezi sa Iranom.

Korpus garde islamske revolucije (IRGC) je 1. aprila saopštio da je sedam iranskih vojnih savetnika ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na konzulat Teherana u Damasku.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da će Teheran naterati Izrael da se pokaje za napad, dok je predsednik Ebrahim Raisi obećao da napad neće ostati bez odgovora. Izrael do sada nije davao izjave o odgovornosti za vazdušni napad.

Međutim, portparol izraelskih odbrambenih snaga kontraadmiral Danijel Hagari rekao je za Si-En-En da, prema podacima izraelske vojske, napad nije bio usmeren na iranski konzulat, već na vojni objekat IRGC-a, za koji je tvrdio da je bio samo maskiran kao civilna zgrada.

(Kurir.rs/ TASS/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

03:05

ZAŠTO IZRAEL NEMA ISTI TRETMAN KAO RUSIJA? ZATO ŠTO NIKAD NIŠTA NIJE RAVNOPRAVNO! Zejna o šok odluci organizatora Evrovizije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track