NEOBIČAN FENOMEN SE SPUŠTA NA DNO OKEANA I NOSI SVE PRED SOBOM: Stručnjaci u ŠOKU, ne znaju da objasne ŠTA JE OVO (VIDEO)
Foto: Printscreen

"PRST SMRTI"

NEOBIČAN FENOMEN SE SPUŠTA NA DNO OKEANA I NOSI SVE PRED SOBOM: Stručnjaci u ŠOKU, ne znaju da objasne ŠTA JE OVO (VIDEO)

Planeta -

Podvodni fenomen ledi sve pred sobom na dnu okeana, a mnogi ga nazivaju "prst smrti".

Ledeni stalaktit izgleda kao nešto iz naučnofantastičnog filma. Naime, ledeni "prst" se polako spušta na dno i zamrzava sve što dotakne.

Ne radi se ni o čemu paranormalne prirode, već o neobičnoj podvodnoj pojavi koja je prisutna u dubinama okeana.

Ledeni stalaktik putuje od ledenog pokrivača do dna, a proces zamrzavanja izvlači so i stvara intenzivnu hladnoću. Slana voda ne može da se podigne zbog velike koncentracije soli, pa tone na dno.

Koncentrovana slana voda je dovoljno hladna da zamrzne okolnu morsku vodu, tako da formira oblik cevi sa unutrašnjim zidom koji se stalno topi i spoljašnjim zidom koji se stalno smrzava i putuje do dna formirajući ledeni stalaktit. .

Ovaj složeni proces prvi put je snimljen tokom šezdesetih.

Poreklo ovog fenomena, uprkos svim dosadašnjim saznanjima, još nije u potpunosti objašnjeno.

Ledeni stalaktit može biti prečnika 25 centimetara i raste nekoliko metara dnevno. Nakon što udari u zemlju, počinje da se širi kao sloj leda pričvršćen za dno.

Širenje ove površine je toliko brzo da može uhvatiti morske zvezde, ježeve i druge morske organizme koji se sporo kreću, zarobiti ih i zamrznuti na mestu.

(Kurir.rs/SOT/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:22

SVI SU PRVO POMISLILI DA VEJE SNEG, ALI NIJE! TO SE ZOVE SASVIM DRUGAČIJE: Pogledajte redak fenomen na nebu iznad Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track