ŠTA JE OVO ISPLIVALO NA OBALU ATLANTIKA? Stručnjaci su ga BRŽE-BOLJE sklonili sa plaže, a povezuje se sa TAJNIM PROGRAMOM (FOTO)
Foto: Printscreen

ŠTA JE OVO ISPLIVALO NA OBALU ATLANTIKA? Stručnjaci su ga BRŽE-BOLJE sklonili sa plaže, a povezuje se sa TAJNIM PROGRAMOM (FOTO)

Planeta -

Misteriozni predmet pronađen je juče na obali poluostrva Kejp Kod u Masačusetsu.

Ne samo da podseća na trup malog aviona, ili raketu, već se povezuje i sa tajnim programom koji je organizovan u vreme Hladnog rata, tokom 1940-ih i 1950-ih.

Stručnjaci su požurili da sklone predmet, a istoričar Bil Burk iz organizacije “Kejp Kod Nešnal Sišor” veruje da je reč o trupu RCAT-a (Rimout Kontrol Aerial Target).

“To su bile bespilotne letelice korišćene za protivvazdušnu obuku u nekadašnjem vojnom kampu Velflit”, rečeno je.

RCAT letelice lansirane su iz aviona, brzinom od 100 km/h, a zatim daljinski kontrolisane.

Protivvazdušne posade vežbale su gađanje na topovima od 40 milimetara, pokušavajući da obore RCAT-ove. Ovime se nagoveštava da je dno Atlantika verovatno puno ostataka ovih letelica.

Program se smatrao “strogo poverljivim”, pošto je Amerika bila uključena u Hladni rat.

“RCAT je bio izrađen od metala, sa rasponom krila od tri metra i padobranom za prinudno sletanje. Kretali se brzinom do 360 km/h”, saopšteno je.

Stručnjaci navode da su pojedine letelice više puta korišćene, dok su druge oborene prilikom prvog leta (u slučaju direktnog pogotka u rezervoar).

Za sada nije poznato šta će biti sa ostacima RCAT-a nađenog na obali Kejp Koda.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:53

MISLILI SMO DA JE RAKETA Dečak i baka sa oborenog nevidljivog aviona F-117, čije su slike obišle svet, PRISEĆAJU SE DOGAĐAJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja