DRAMATIČNO UPOZORENJE! IRAN ĆE NAPASTI AMERIČKE BAZE: Udarićemo ako Vašington interveniše u uzvratnom napadu na Izrael
Foto: Fatemeh Bahrami / AFP / Profimedia

DRAMATIČNO UPOZORENJE! IRAN ĆE NAPASTI AMERIČKE BAZE: Udarićemo ako Vašington interveniše u uzvratnom napadu na Izrael

Planeta -

Iran je obavestio arapske vlade da će napasti američke baze u regionu ako Vašington interveniše posle uzvratnih akcija Teherana protiv Izraela, koje će preduzeti kao odgovor na izraelski udar na iranski konzulat, u Damasku, prenosi američko izdanje Axios, pozivajući se na američke zvaničnike,.

Prema pisanju izdanja, iranske vlasti su takođe rekle vladama susednih arapskih država da smatraju Vašington odgovornim za izraelski napad, uprkos pokušajima SAD da se distanciraju od napada.

Prema proceni američkih obaveštajnih službi, piše Axios, Iran neće napasti američke baze osim ako nisu umešane sa Izraelom u njegov kontranapad. Vašington veruje da Iranci traže ograničen odgovor koji neće dovesti do regionalne eskalacije.

CNN je ranije izvestio da Vašington očekuje od Irana da pogodi mete unutar Izraela i da bi njegovi zastupnici na Bliskom istoku mogli biti uključeni u izvođenje napada.

Podsetimo, izraelski borbeni avioni F-35 izveli su 1. aprila raketni napad na iranski konzulat u Damasku, što je, prema međunarodnim pravilima, bilo ravno napadu na samu zemlju.

U napadu je poginulo 13 ljudi, uključujući sedam iranskih vojnih savetnika, među kojima i dva visoko pozicionirana iranska generala.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:05

MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN? Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju kao što su na Irak, zato su uplašeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track