SVET U ŠOKU ŠTA SU TO RUSI LANSIRALI! STRUČNJACI ZAČUĐENI: Balistička raketa ovako ne leti! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

SVET U ŠOKU ŠTA SU TO RUSI LANSIRALI! STRUČNJACI ZAČUĐENI: Balistička raketa ovako ne leti! (VIDEO)

Planeta -

S poligona Kapustin Jar juče je uspešno je izvršeno probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete.

Kako je saopštilorusko Ministarstvo odbrane, rezultati potvrđuju visoku pouzdanost novih ruskih projektila.

Ovo probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete u Astrahanskoj oblasti na Dan kosmonautike izazvala je mnoga pitanja među stručnjacima zbog neobične putanje kojom je letela raketa. Sudeći prema svedočenjima posmatrača u različitim regijama zemlje, ona nije ličila na balističku putanju, već je projektil izvodio manevre.

Postavlja se pitanje koje je misteriozno oružje Rusija testirala? Iz izveštaja Ministarstva odbrane Rusije poznato je da je s Kapijara lansirana interkontinentalna balistička raketa mobilnog kopnenog raketnog sistema.

Probno lansiranje rakete ovaj put je izvršeno iz mobilnog lansera i nije obavljeno sa severnog kosmodroma, već sa poligona Kapustin Jar u Povolgožju. Po pravilu, rakete se lansiraju odavde i lete prema poligonu Sari-Sagan u Kazahstanu, gde se testiraju ruski protivraketni sistemi koji presreću balističke projektile.

Međutim, činjenica je da raketa koja je lansirana 12. aprila, odnosno njena bojeva glava, sudeći po tačkama na kojima se video njen let na visini od otprilike 40-50 kilometara, nije letela pravolinijski prema Kazahstanu, nego , naprotiv, aktivno je manevrisala.

Vojni stručnjak Jurij Podoljaka je primijetio da je test ruske rakete “zbunio ceo svet” jer “ne izgleda kao test klasičnih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM)”.

- Ovakva raketa obično ne leti ovako, zato se svi pitaju šta su to Rusi lansirali s Kapustin Jara- primetio je Podoljaka. Glavna "misterija", po njemu je neobična putanja leta bojeve glave:

Misteriozni tragovi na nebu nastali nakon lansiranja izazvali su paniku hiljadama kilometara okolo. Podoljaka navodi da su neobične tragove na nebu primetili stanovnici Teherana, Mahačkale, Samare, Ufe, Jekaterinburga... On dodaje sa su se neobični “zaokreti” videli u regiji Volge, Urala, severnog Kazahstana, pa čak i iznad Kaspijskog mora”.

ruska raketa, lansiranje
foto: Printscreen YouTube

Ovo definitivno nije let konvencionalne bojeve glave konvencionalnog interkontinentalnog balističkog projektila. Nije čak ni manevarski Avangard. Očigledno je napravio nekoliko veoma oštrih zaokreta i preleteo najmanje 7.000 km samo iznad naseljene zone. Svuda je podsećala na "kometu" koja manevriše na prilično velikoj visini od 40 do 60 km. Testirali smo veoma čudno oružje - navodi Podoljaka.

Ovo će biti veliki problem za američki protivraketni dsbrambeni sistem koji funkcioniše tako što detektujheju nekoliko točaka na balističkoj putanji stranih projektila, odmah izračunaju gdje će projektil završiti kroz određeno mjesto i tamo pošalju proturaketa (s vremenom čekanja od stotina kilometara). Manevarska bojeva glava kvari ovaj algoritam.

Kurir.rs/Tass/mk.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track