VOĐA OPOZICIJE NOKAUTIRAO POSLANIKA U PARLAMENTU: Šokantna scena, iznenada se zatrčao do govornice, nastala NEVIĐENA TUČA (VIDEO)
Foto: Printscreen Tweet

haos

VOĐA OPOZICIJE NOKAUTIRAO POSLANIKA U PARLAMENTU: Šokantna scena, iznenada se zatrčao do govornice, nastala NEVIĐENA TUČA (VIDEO)

Planeta -

Neviđena tuča izbila je u ponedeljak u gruzijskom parlamentu tokom razmatranja zakona o stranim agentima!

Na snimku se vidi kako je lider opozicione partije "Građani" Aleko Elisašvili dotrčao do govornice i udario izvršnog sekretara vladajućeg "Gruzijskog sna" Mamuku Mdinaradzea u glavu. Tuča je momentalno poprimila veće razmere, uključili su se i drugi parlamentarci, a prenos je prekinut.

Poslanici su nastavili tuču u hodniku parlamanta. Elisašvili je na kraju napustio zgradu i rekao novinarima da je izbačen.

- Dosta mi je svega! Onog ruskog agenta sam udario u lice. Vode nas u Rusiju... Ne smemo da dozvolimo da se donese ovaj zakon! Svi koji vole Gruziju moraju odmah da izađu na ulice - rekao je Elisašvili novinarima nakon incidenta.

Gruzijski poslanici, podsetimo, počeli su u ponedeljak da razmatraju nacrt zakona o transparentnosti stranog uticaja. Istovremeno je počeo protest u centru prestonice Tbilisija.

Parlament Gruzije je prethodno 7. marta 2023. godine usvojio u prvom čitanju predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u glavnom gradu zemlje počeli masovni mitinzi koje je policija rasterala suzavcem i vodenim topovima. Na demonstracijama su tih dana privedene 133 osobe. Vlasti su kasnije povukle dokument iz parlamenta.

Međutim, 3. aprila, vladajuća partija ponovo je predstavila kontroverzni zakon u parlamentu. Ovoga puta umesto termina "agent stranog uticaja" koristi se koncept "organizacije koja ostvaruje interese strane sile". Ostatak sadržaja ostaje nepromenjen.

U obrazloženju se navodi da inicijativa predviđa registraciju neprofitnih pravnih lica i medija čiji prihodi, posebno više od 20 odsto, potiču iz inostranstva. Takođe se navodi da sve organizacije koje se bave "interesima stranih snaga" moraju biti registrovane u državnom registru.

Građani već danima protestuju u Tbilisiju tražeći povlačenje zakona.

Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskog.

Portparol Кremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim i podsetio da su SAD prva zemlja koja je smislila sistem za borbu protiv stranih agenata.

- Sada je to već postala svetska praksa - dodao je Peskov.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:35

ISPLIVAO SNIMAK ŽESTOKE SVAĐE IZ MAKEDONSKOG PARLAMENTA: Poslanici vređali jedni druge POGLEDAJTE KAKO JE SPREČEN VEĆI INCIDENT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track