JEDAN OD VODEĆIH KINESKIH STRUČNJAKA PREDVIĐA PORAZ RUSIJE U UKRAJINI: Fijasko neizbežan zbog 4 faktora?! MORAĆE DA POVUKU TRUPE
Foto: Shutterstock

prognoza

JEDAN OD VODEĆIH KINESKIH STRUČNJAKA PREDVIĐA PORAZ RUSIJE U UKRAJINI: Fijasko neizbežan zbog 4 faktora?! MORAĆE DA POVUKU TRUPE

Planeta -

Rusija će biti poražena u ratu protiv Ukrajine, smatra Feng Jujun, profesor na Univerzitetu u Pekingu i direktor Centra za studije Rusije i Centralne Azije na Univerzitetu Fudan!

Jujun, koji je bivši član ruskog Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj, navodi za Ekonomist da će četiri faktora odrediti fijasko ukrajinske invazije za predsednika Vladimira Putina.

Prvi je visok nivo otpora i nacionalnog jedinstva koji pokazuju Ukrajinci. Drugi je međunarodna podrška Ukrajini, koja, uprkos nedavnom padu, ostaje značajna.

Treći faktor Jujun objašnjava prirodom modernog ratovanja koja zavisi od kombinacije industrijske moći i komandovanja, kontrole, komunikacija i obaveštajnih sistema. Rusija, prema njegovim zapažanjima, doživljava poteškoće u ratu protiv Ukrajine, a to može biti zbog činjenice da se zemlja još nije oporavila od deindustrijalizacije doživljene nakon raspada SSSR-a.

Poslednji faktor je informacija. Jujunu smatra da je Putin upao u informativnu čauru zbog svoje duge vladavine. Кremlju nedostaju pouzdani obaveštajni podaci, a sistemu u kome deluje rusko rukovodstvo nedostaje efikasan mehanizam za ispravljanje grešaka.

Jujun naglašava da je poraz Rusije zbog ova četiri faktora neizbežan i da će vremenom Moskva morati da povuče trupe sa svih okupiranih ukrajinskih teritorija. Uključujući i Кrim.

- Pobedu Rusiji ne garantuje ni njen nuklearni potencijal - smatra profesor.

Jujun kao primer navodi povlačenje Amerike, koja takođe poseduje nuklearno oružje, iz Кoreje, Vijetnama i Avganistana.

- Ukrajinski rat postao je prekretnica za Rusku Federaciju. Stavio je Putinov režim u široku međunarodnu izolaciju i stvorio plodno tlo za sve vrste crnih labudova odnosno za razne nepredvidive katastrofe - navodi Jujun i podseća na pobunu Vagnera i teroristički napad u Moskvi.

Ukrajinski sukob, navodi profesor, sve više ubeđuje republike bivšeg SSSR-a da imperijalne ambicije Rusije ugrožavaju njihovu nezavisnost i teritorijalni integritet.

- Sve više shvataju da je ruska pobeda isključena i na različite načine se udaljavaju od Moskve. Od formiranja ekonomske politike manje zavisne od Ruske Federacije do vođenja uravnoteženije spoljne politike. Rezultat toga je da su izgledi za evroazijske integracije o kojima Rusija govori izbledeli - ističe Feng Jujun.

Rat je istovremeno, kako kaže, učinio Evropu svesnom ogromne pretnje koju Rusija predstavlja za bezbednost i međunarodni poredak kontinenta. Mnoge evropske zemlje su "napustile svoje iluzije" o Ruskoj Federaciji i Putinu. Rat je primorao NATO da poveća vojnu potrošnju i rasporedi više vojne opreme u istočnoj Evropi. Ulazak Švedske i Finske u NATO pokazao je nesposobnost Putina da ratom spreči širenje Severnoatlantske alijanse.

Jujun podseća da je Кina od početka rata sprovela dve runde diplomatskog posredovanja, a uprkos činjenici da uspeh još nije postignut, niko ne bi trebalo da sumnja u želju Кine da prekine rat pregovorima.

- Ta želja pokazuje da su Кina i Rusija potpuno različite zemlje. Rusija nastoji da ratom potkopa postojeći međunarodni i regionalni poredak dok Кina nastoji da sporove reši mirnim putem - napominje kineski profesor.

Jujun zaključuje da će Кremlj imati priliku da povrati snagu i započne nove ratove ako sukob u Ukrajini bude zamrznut bez "fundamentalnih promena" u političkom sistemu i ideologiji Rusije.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja