NAJČUVENIJI POTOPLJENI BROD NA SVETU I DALJE FASCINIRA: Pomoću NAJNOVIJE tehnologije su otkrivene MISTERIJE Titanika (VIDEO)
Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

nikada viđeno

NAJČUVENIJI POTOPLJENI BROD NA SVETU I DALJE FASCINIRA: Pomoću NAJNOVIJE tehnologije su otkrivene MISTERIJE Titanika (VIDEO)

Planeta -

U aprilu 1912. godine, svet je svedočio jednoj od najvećih pomorskih tragedija u istoriji, potonuću giganta među brodovima, Titaniku. Ovom luksuznom i tehnički najnaprednijem brodu svog vremena, koji se smatrao nepotopivim, presudila je santa leda na Atlantiku. Pre točno 112 godina, na ovaj dan, Titanik je sa sobom odneo preko 1500 života, a njegova olupina još leži na morskom dnu.

Pomoću nove tehnologije, Titanik sada prima nove goste, ali digitalno. Naime, američki animator Džared Oven postavio je na Jutjubu digitalni prikaz broda iz svakog ugla, tačno onako kako je izgledao pre nego što je isplovio iz Sauttemptona pre 112 godina.

"Ovo je sve dizajnirano rukom, za mene je to neverovatno inženjerstvo i majstorstvo" kazao je Oven.

Pri izradi prikaza, Oven se služio brojnim izvorima, uključujući Nešnal Džiografik, "Titanik" izdanjem serije knjiga Hajnes Manual, a nakon toga se oslonio na program za stvaranje 3D sadržaja kako bi oživeo sve prikupljene informacije.

Njegov video prikazuje svih 10 Titanikovih paluba, uključujući i palubu čamaca na samom vrhu. Deo razloga manjka čamaca za spasavanje bio je i to što dizajneri nisu hteli pretrpati palubu broda i time zakloniti pogled na Atlantik putnicima prve klase.

Oven takođe otkriva neke tajne dizajna broda, uključujući malo poznatu činjenicu o četvrtom i poslednjem kultnom dimnjaku s crnim vrhom.

"Koristila su se samo tri dimnjaka, četvrti je dodat samo radi izgleda" kazao je Oven.

Još jedna zanimljiva činjenica je ta da su na Titaniku zapravo postojala dva velika stepeništa, oba ograničena samo na putnike prve klase. Daleko veće i veličanstvenije od njih dvoje bilo je prednje veliko stepenište, koje je krasila zidna ploča od rezbarenog hrasta sa satom u sredini, takođe mesto gde se Džek I Rouz susreću u filmskom hitu Džejmsa Kamerona iz 1997. godine.

Ovaj brod krasili su razni luksuzi, kao što su teretana, tereni za skvoš, tursko kupatilo, gimnastička dvorana i prvi ikad bazen na brodu.

Titanik je bio "Kraljevski poštanski parobrod", što znači da ga je britanska monarhija legalno koristila za prevoz pisama i paketa. Prema podacima Nacionalnog poštanskog muzeja Smitsonian, na brodu je bilo između šest i devet miliona predmeta namenjenih Njujorku.

Sva Titanikova pošta izgubljena je kada je brod potonuo oko 2:20 ujutro, dva sata i 40 minuta nakon udara u santu leda.

Titanikovi ostaci sada leže na morskom dnu oko 350 nautičkih milja od obale Njufaundlenda u Kanadi. Međutim, ova osetljiva olupina tako brzo propada pod vodom da bi mogla potpuno nestati u sledećih 40 godina.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja