"ZAŠTO RAF NE OBARA DRONOVE I U UKRAJINI?" Šef britanske diplomatije objasnio šta ga plaši, Zelenski podseća da IZRAEL NIJE U NATO
Foto: AP/Kevin Wolf, Shutterstock, EPA/Igor Tkachenko

iNTERVJU DEJVIDA KAMERONA ZA RADIO LBC

"ZAŠTO RAF NE OBARA DRONOVE I U UKRAJINI?" Šef britanske diplomatije objasnio šta ga plaši, Zelenski podseća da IZRAEL NIJE U NATO

Planeta -

Dejvid Kameron, šef britanske diplomatije, objasnio je zašto borbeni avioni Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) ne obaraju dronove iznad Ukrajine kao što su to činili proteklog vikenda iznad Izraela tokom velikog iranskog napada.

Pitanje je Kameronu postavljeno tokom intervjua za radio LBC, koji podseća da je britanski premijer Riši Sunak potvrdio da su borbeni avioni RAF proteklog vikenda oborili veliki broj dronova čije su mete bile na izraelskoj teritoriji.

Izrael je saopštio da je Iran tokom napada izvedenog u subotu uveče lansirao 170 dronova, više od 30 krstarećih raketa i više od 120 balističkih projektila.

Kameron je voditelju emesije kazao da RAF ne bi mogao da obara dronove iznad Ukrajine zato što dovođenje snaga NATO u direktni sukob sa ruskim trupama izazvalo zabrinjavajuću eskalaciju u rusko-ukrajinskom ratu.

- Učinili smo više od bilo koje države pojedinačno kako bismo pomogli Ukrajincima. Obučili smo više od 60000 ukrajinskih vojnika, mi smo im prvi dali protivtenkovsko oružje, dalekometnu artiljeriju i tenkove - kazao je Kameron.

Mapa Ukrajine, Ukrajina, Mapa Evrope
foto: Shutterstock

On je voditelja upozorio na rizike korišćenja britanskih vojnih kapaciteta u direktnom sukobu sa Rusijom.

- Mislim da je to što Vi predlažete teško ostvarivo zato što, ako želite da izbegnete eskalaciju u smislu šireg evropskog rata, mislim da je jedna stvar koju treba da uradite to da izbegnete da trupe NATO uđu u direktan sukob sa ruskim trupama. To bi nosilo opasnost eskalacije - ocenio je Kameron.

Dejvid Kameron
Dejvid Kameronfoto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kijev indipendent prenosi da je ministar spoljnih poslova Velike Britanije kazao da "ono što je Ukrajini sada potrebno nisu zapadni avioni na njenom nebu".

- Ono što je njima očajnički potrebno i ono što treba da im damo jeste više sistema protivvazdušne odbrane - rekao je Kameron i dodao da je ovo naoružanje "efikasnije" u odbrani Ukrajine.

Ukrajina, Rusija, rat u Ukrajini
foto: Shutterstock

On je ukazao na ukrajinske pozive da se Kijevu hitno dostavi još PVO sistema Patriot.

Podseća se da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski 6. aprila izjavio da je zemlji potebno 25 tih PVO sistema američke proizvodnje kakko bi se na celokupoj svojoj teritoriji branila od ruskih napada.

Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, kazao je da je sada usredsređen na nabavku sedam Patriota koji bi štitili najveće gradove u zemlji.

Nemačka je u subotu najavila da će Ukrajini obezbediti još jedan ovakav PVO sistem kako bi se odbranila od sve češćih ruskih napada.

Zelenski: Slobodni svet može da brani od terora i nas kao i Izrael, koji nije član NATO

Kijev post prenosi da je Zelenski juče zatražio od saveznika da pokažu istovetno "jedinstvo" kada je u pitanju Ukrajina kao što su pokazali prema Izraelu, koji je odbio iranski napad uz zapadnu podršku. U objavi na Telegramu Zelenski se zahvalio saveznicima koji su odgovorili na pozive Ukrajine da joj se obezbedi još PVO sistema.

- Intenzitet ruskih napada zahteva veće jedinstvo. Odbranom Izraela slobodni svet je pokazao da takvo jedinstvo ne samo da je moguće, već je i sto odsto efikasno. Isto je moguće i odbranom Ukrajine, koja, kao ni Izrael nije članica NATO, od terora - poručio je Zelenski.

(Kurir.rs/LBC/The Kyiv Independent/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track