IZRAEL NACILJAO IRANSKA NUKLEARNA POSTROJENJA? Agencija za atomsku energiju UN zabrinuta, Teheran preti "BOLNIM ODGOVOROM"
Foto: Iranian Presidency / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

NAPETO

IZRAEL NACILJAO IRANSKA NUKLEARNA POSTROJENJA? Agencija za atomsku energiju UN zabrinuta, Teheran preti "BOLNIM ODGOVOROM"

Planeta -

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je zabrinutost u vezi sa mogućim izraelskim ciljanjem nuklearnih postrojenja.

BBC prenosi da je Rafael Grosi, generalni direktor IAEA izjavio da je Iran u nedelju zatvorio nuklearna postrojenja iz "bezbednosnih razloga", a da su ponovo otvorena juče.

On je kazao da inspektorima ove agencije Ujedinjenih nacija nije dozvoljen pristup "dok se ne vidi da se situacija potpuno smirila".

Grosi je, nakon sastanka u Savetu bezbednosti, rekao da će inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja biti ponovo pokrenute danas.

Nuklearna Elekrana, nuklearka
foto: Shutterstock

Novinari su šefa IAEA pitali o mogućnosti da Izrael izvede napad na ta postrojenja.

- Mi smo uvek zabrinuti u vezi sa tom mogućnošću - odgovorio je Grosi.

Britanski medijski servis prenosi da je iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao da će njegova zemlja reagovati "žestokim, opsežnim i bolnim odgovorom" na najmanju akciju Izraela usmerenu protiv interesa Irana.

Ebrahim Raisi, predsednik Irana
Ebrahim Raisi, predsednik Iranafoto: Iranian Presidency / Zuma Press / Profimedia

Navodi se da je on to poručio u telefonskom razgovoru sa šeikom Tamimom bin Hamadom al Tanijem, katarskim emirom.

Podseća se da je Herzi Halevi, načelnik Generalštaba izraelske vojske, juče kazao da će "biti odgovora" na iranske napade dronovima i raketama izvedene proteklog vikenda.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja