MUK NA ZAPADU NAKON TESTIRANJA NOVOG RUSKOG PROJEKTILA: Svet do sada nije video ICBM koji IGRA VALCER na nebu (VIDEO)
Foto: Printscreen

oglasio se ekspert

MUK NA ZAPADU NAKON TESTIRANJA NOVOG RUSKOG PROJEKTILA: Svet do sada nije video ICBM koji IGRA VALCER na nebu (VIDEO)

Planeta -

Nova balistička raketa koju je nedavno testirala Rusija izazvala je neviđen muk na Zapadu!

Smatra se da je novo oružje sposobno da izbegne otkrivanje zahvaljujući svojim nepredvidivim manevrima. Projektil je lansiran prošle nedelje sa poligona Кapustin Jar ostavljajući za sobom neobičan trag dima.

Interkontinentalna raketa je primećena kako "igra valcer" na nebu iz različitih regiona Rusije, ali i iz Irana. Šokirani svedoci snimili su svojevrsne "piruete" projektila nakon kojih su ostajali uskovitlani tragovi belog dima na nebu.

Ukrajina je bila u potpunoj vazdušnoj pripravnosti nakon testiranja misterioznog oružja.

- Obaveštajne agencije NATO su van sebe nakon nove ruske raketne probe. Izgledalo je kao kometa sa serpentinastim belim repom. Spiralne obrte projektila sa čuđenjem su posmatrali stanovnici Orenburga, Astrahana, Volgograda, Dagestana... Ali i stanovnici mnogih zemalja Bliskog istoka. Sada je svet zbunjen i pita se šta je to čudo bez presedana - navodi ruski ekspert za odbranu Viktor Baranec za Кomsomolsku pravdu.

Rusko ministarstvo odbrane odbilo je da navede ime tajne rakete koja je lansirana iz mobilnog raketnog bacača. Moskva se međutim pohvalila uspehom testiranja i dodala samo da su ciljevi u potpunosti ispunjeni.

Baranec isključuje mogućnost da je nova raketa jedna od nekoliko poznatih projektila u razvoju kao što su Avangard i Burevesnik i zaključuje da bi to mogla biti nova verzija Jarsa sa zapanjujućim tehnološkim napretkom.

ICBM su inače dizajnirane da uništavaju neprijateljske ciljeve na velikim udaljenostima sa dometom većim od 5.500 kilometara.

Rakete Jars, poznate NATO snagama kao SS-29, mogu da lete skoro 30.000 kilometara na sat. Mogu da nose nuklearne bojeve glave jačine do 500 kilotona. Procenjuje se da Rusija ima više od 150 raketa Jars u upotrebi.

- To je najverovatnije nova verzija Jarsa sa Moskovskog instituta za termotehniku. Svet nikada nije video takva lansiranja sa projektilom koji "igra valcer" na nebu. Sistem za upozorenje o prekomorskim raketama bio bi van pameti ako bi pokušao da razume logiku leta takve rakete i izračuna njenu putanju. Ta luda putanja je u nekim momentima bila na pravoj liniji što dodatno otežava presretanje projektila - navodi Baranac.

Ruski ekspert, doduše, ne isključuje mogućnost da bi "nebeski valcer" mogao da bude i rezultat kratkog tehničkog kvara, ali ipak više veruje da je posredi novi sistem sposoban da zbuni svakog neprijatelja.

- Najvažnije je da je projektil dostigao cilj - navodi Baranac.

(Kurir.rs/Sun/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja