SPEKTAKULARNA PLJAČKA IZVEDENA NA AERODROMU Osumnjičeni uhapšeni godinu dana kasnije: Ukrali zlato vredno 14,7 miliona dolara
Foto: AP/Nathan Denette

SPEKTAKULARNA PLJAČKA IZVEDENA NA AERODROMU Osumnjičeni uhapšeni godinu dana kasnije: Ukrali zlato vredno 14,7 miliona dolara

Planeta -

Devet osoba je uhapšeno, a izdati su nalozi za pretres još troje zbog pljačke zlata vrednog 14,77 miliona dolara sa međunarodnog aerodroma Toronto Pirson, objavili su u sredu kanadski zvaničnici.

Policija je pronašla samo šest narukvica od čistog zlata u vrednosti od preko 65.000 dolara, a to je samo delić zlata koje je ukradeno iz skladišta prošlog aprila.

Policija je saopštila da je u pljački ukradeno 6.600 poluga čistog zlata težine preko 400 kilograma i stranog novca u vrednosti od oko 1,8 miliona dolara. Oni veruju da su lopovi istopili zlato, prodali ga, a zatim iskoristili zaradu za kupovinu ilegalnog vatrenog oružja u okviru operacije trgovine, saopštila je policija.

Policija je zaplenila gotovinu u vrednosti od 312.000 dolara, za koju veruju da je deo zarade koju su osumnjičeni ostvarili nakon prodaje zlata. Policija je takođe zaplenila lonce za topljenje, izlive i kalupe, za koje veruju da su korišćeni za promenu sastava zlatnih poluga, navodi se.

Toronto, aerodrom, zlato
foto: AP/Nathan Denette, Peel Regional Police

Takođe su pronašli dve liste sa 7,21 milion dolara i 10,23 miliona dolara na dve različite lokacije.

U jednogodišnjoj istrazi, vlasti kažu da su izvršile 37 naloga za pretres i saslušale preko 50 ljudi. Oni su podigli 19 optužbi protiv pojedinaca u ovom slučaju, a jedna osoba je uhapšena u SAD, a posedovao je 65 komada nelegalnog vatrenog oružja.

Zaustavljen je tokom rutinske obustave saobraćaja, što je rezultiralo njegovim hapšenjem. Kasnije je identifikovan kao vozač kamiona tokom pljačke, saopštila je policija. Policija i dalje traga za bivšim službenikom Er Kanade, za kojeg kažu da je pomogao lopovima, i još dvojicom umešanih u akciju.

Zlato i devize ukradeni u pljački naručeni su iz rafinerije u Cirihu. Prevezeni su letom Er Kanade za Toronto. Ubrzo nakon što je avion sleteo 17. aprila 2023. godine, zlato i teret su prevezeni iz aviona u teretni objekat, rekao je Maviti.

Osumnjičeni koji je vozio kamion od pet tona stigao je u objekat kasnije te večeri, dajući lažni račun čuvaru teretnog skladišta i primio pošiljku. Račun je bio duplikat onog koji je prethodnog dana korišćen za preuzimanje pošiljke morskih plodova, rekao je Maviti.

Kontejner sa zlatom i devizama je potom utovaren u kamion i osumnjičeni se odvezao. Kontejner je otkriven kasnije te noći nakon što su zaposleni u Brinku iz Kanade stigli da ga pokupe.

Kurir.rs/ABC njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track