ŠVEDSKI PARLAMENT IZGLASAO: Promena pola dozvoljena već sa 16 godina
Foto: Shutterstock

ŠVEDSKI PARLAMENT IZGLASAO: Promena pola dozvoljena već sa 16 godina

Planeta -

Švedski parlament je danas izglasao zakon kojim se starosna granica za pomenu pola smanjuje sa 18 na 16 godina.

Mlađima od 18 godina će za promenu pola biti potrebno odobrenje staratelja, lekara i Nacionalnog odbora za zdravlje i socijalnu zaštitu.

Oni koji žele na operaciju promene pola, više neće morati da imaju dijagnozu "rodne disforije" koju stručnjaci definišu kao "stres osoba čiji pol ne odgovara njihovom rodnom identitetu".

Švedska se danas pridružila brojnim zemljama sa sličnim zakonima, među kojima su Danska, Norveška, Finska i Španija.

Posle debate koja je trajala gotovo šest sati, za zakon su glasala 234 poslanika, protiv su bila 94, a 21 je bio odsutan.

Usvajanju zakona se protivila populistička partija "Švedske demokrate" sa krajnje desnim korenima, koja podržava Vladu u parlamentu, ali nije deo njene koalicije.

Lider Švedskih demokrata Džimi Akeson rekao je novinarima da je "žalosno što je tako olako izglasan predlog koji očigledno nema podršku stanovništva".

S druge strane, predstavnik Umerene stranke Johan Hultberg, iz koje dolazi i konzervativni premijer Ulf Kristerson, pozdravio je rezultat glasanja, rekavši da je to "oprezna, ali važna reforma za ranjivu grupu".

Kristersonova koalicija desnog centra bila je podeljena o tom pitanju - Umerena stranka i Liberali su uglavnom podržavali donošenje tog zakona, dok je mala stranka Hrišćanske demokrate bila protiv.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track