NETANJAHU SE DOGOVORIO S AMERIKOM? Arapi tvrde da je dobio pristanak za operaciju u Rafi ako ne bude VELIKOG NAPADA NA IRAN
Foto: AP Miriam Alster, Shutterstock

TOKOM OVE NEDELJE IZRAEL NAVODNO DVA PUTA ODUSTAJAO OD UDARA

NETANJAHU SE DOGOVORIO S AMERIKOM? Arapi tvrde da je dobio pristanak za operaciju u Rafi ako ne bude VELIKOG NAPADA NA IRAN

Planeta -

Egipatski zvaničnici kazali su katarskim medijima da su SAD prihvatile plan Izraela da izvede operaciju u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze ukoliko se uzdrži od izvođenja velikog napada na Iran u znak odmazde na raketiranje jevrejske države koje je Teheran izveo proteklog vikenda.

- Američka administracija je pokazala da prihavata plan koji je okupaciona vlada (Izraela) prethodno predstavila, a koji se tiče vojne operacije u Rafi, a u zamenu za neizvođenje napada velikih razmera na Iran - kazao je neimenovani egipatski zvaničnik za katarski Al Arabi al Džadid, sajt sa sedištem u Londonu.

Egipatski zvaničnici su tom mediju rekli da su već pokrenute pripremne mere kako bi Egipat mogao da odgovori na bilo kakve posledice planirane izraelske operacije.

Tajms of Izrael navodi da se veruje da se u Rafi nalaze četiri bataljona Hamasa, kao i više od milion civila koji su tu našli utočište nakon bega od ratnih dejstava u drugim delovima Pojasa Gaze.

Benjamin Netanijahu, Izrael, Palestina
foto: AP_Abir_Sultan, AP Fatima Shbair, Thomas COEX / AFP / Profimedia, Shutterstock

Navodi se da se smatra da se u Rafi kriju i vođe Hamasa, kao i da je moguće da su sa njima i izraelski taoci.

Podseća se da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u više navrata tvrdio da je odobrio planove za operaciju u Pojasu Gaze, kao i da je nedavno kazao da je odlučen i datum njenog pokretanja.

Izraelski list Harec preneo informacije američkog ABC njuza, dobijene od visokog zvaničnika u Vašingtonu, da bi Izrael mogao da odgovori na iranski napad tek posle jevrejskog praznika Pashe koji se završava 30. aprila.

Izrael, Iran
foto: Shutterstock

Navodi se da su snage iranske Revolucionarne garde i vođstvo zemlje i dalje u stanju uzbune, kao i da su neki od njih smešteni u sigurne kuće i podzemna skloništa.

ABC njuz je preneo navode tri izraelska izvora da je Izrael tokom ove nedelje dva puta bio spreman i potom odustajao od noćnih uzvratnih udara na Iran.

(Kurir.rs/Times of Israel/Haaretz/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track