RATOVALI U DONBASU: Detalji o Putinovim saboterima uhapšenim u Nemačkoj, Berlin označio DNR kao TERORISTIČKU ORGANIZACIJU!
Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia, Aleksii FILIPPOV / AFP / Profimedia, Shutterstock, AP Gavriil Grigorov

špijunirali američku bazu i planirali napade

RATOVALI U DONBASU: Detalji o Putinovim saboterima uhapšenim u Nemačkoj, Berlin označio DNR kao TERORISTIČKU ORGANIZACIJU!

Planeta -

Član 109g Krivičnog zakona Nemačke retko se koristi i samo oni koji su bili u Bundesveru znaju za njega, pošto se obično nalazi na tablama ispod natpisa na kojima stoji „Vojnobezbednosna zona – zabranjeno fotografisanje!“

Za dvojicu Nemaca ruskog porekla Ditera S. i Aleksandra J. iz Bajrojta tvrdi se da su prekršili taj propis. Ali, to bi trebalo da bude njihov najmanji problem.

Jens Romel, nemački savezni tužilac, objavio je da su oni uhapšeni pod sumnjom da su ruski špijuni, a Bild je preneo da je hapšenje izvedeno juče ujutru.

Dojče vele, pozivajući se na informacije do kojih došli nemački javni servisi SWR i ARD, donosi više detalja i navodi da ih Romel, pored kršenja Člana 109g, tereti za čitav niz drugih zločina, a pre svega za ilegalne operacije u korist ruske države, a protiv Ukrajine - za terorizam i špijunažu.

Zbog toga su za tom dvojicom muškaraca poslednjih meseci tragali ne samo tužioci, već i Savezna kancelarija kriminalističke policije, Savezna kancelarija za zaštitu ustava, Kriminalistička policija Bavarska, kao i američke vlasti. Oni veruju da su razotkrili scenario od kojeg se strahuje još otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu: sabotaža u Nemačkoj s ciljem da se pomogne Rusiji, a naškodi Ukrajini.

Ratovao protiv Ukrajine

Kako se navodi, ključna figura je 39-godišnji Diter S. On ima i nemačko i rusko državljanstvo, a privukao je pažnju organa bezbednosti jer je navodno između 2014. i 2016. učestvovao u borbama protiv Ukrajine na strani samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Reč je o ukrajinskoj teritoriji odvojenoj 2014. godine od Ukrajine i na kojoj je 2022. održan lažni referendum o navodnoj nezavisnosti te teritorije i pripajanju Rusiji. Pored Rusije, DNR do sada su priznale samo Sirija i Severna Koreja.

Donjeck, DNR
foto: Aleksii FILIPPOV / AFP / Profimedia

Savezni tužilac je to navodno učešće Ditera S. u borbama klasifikovao kao članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji. To je novina, jer to znači da je DNR postala teroristička organizacija – ovlašćenje za krivično gonjenje dao je inače savezni ministar pravde Marko Bušman (FDP). To je odluka koja ima veliki simbolički značaj, a koja će verovatno imati i diplomatske posledice.

Špijuniranje infrastrukture

Pored optužbi za terorizam, Diter S. je na meti i Odeljenja za špijunažu Saveznog nemačkog tužilaštva. On je, kako se navodi, bar od oktobra 2023. sistematski špijunirao vojne objekte, železničke pruge i drugu infrastrukturu. Snimao je fotografije i video-zapise s ciljem pripreme napada eksplozivom na linijama snabdevanja ukrajinske vojske. Ideja je bila da se sprečiti dopremanje oružja i drugog materijala iz Nemačke u Ukrajinu, a na meti su bili ne samo nemački objekti, već i objekti američke vojske u Nemačkoj.

Vladimir Putin
foto: AP Gavriil Grigorov

Prikupljene informacije S. je prenosio svom kontaktu u ruskoj tajnoj službi, a od marta 2024. u tome mu je, kako se navodi, pomagao i 37-godišnji Aleksandar J. Njih dvojica su se navodno poznavali iz vremena provedenog u DNR.

U Saveznom tužilaštvu ocenjuju da se radi o veoma ozbiljnom slučaju „aktivnosti agenata tajne službe“. Dvojici muškaraca preti dugotrajna zatvorska kazna – i do deset godina.

Špijuna verovatno ima još

Zbog kombinacije više različitih krivičnih dela pravosudni postupak verovatno će biti interesantan, jer će se raspravljati o praksi ruskih tajnih službi na koje Ured za zaštitu ustava već dugo upozorava: špijuniranje kritične infrastrukture, sabotaža puteva koji se koriste za snabdevanje, napadi na materijal koji treba da se dostavi Ukrajini.

A i „sigurno je“, kako se može čuti u krugovima istražilaca, da dvojica uhapšenih nisu jedini takvi špijuni u Nemačkoj.

(Kurir.rs/Dojče vele/Preneo: N. V.)

Bonus video:

06:55

PUTIN ZAGRMEO NA PRVOM OBRAĆANJU NAKON POBEDE: Ko god je hteo da nas uplaši MORA DA RAZUME JEDNO! Imamo grandiozne projekte!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track