SKANDAL U VELIKOJ BRITANIJI Deca dobijala krv zaraženu HIV-om i hepatitisom: Roditelji nisu znali da su mališani deo eksperimenta
Foto: Profimedia

SKANDAL U VELIKOJ BRITANIJI Deca dobijala krv zaraženu HIV-om i hepatitisom: Roditelji nisu znali da su mališani deo eksperimenta

Planeta -

Prave razmere kliničkih istraživanja tokom kojih je zaražena krv davana deci 1970-ih i 1980-ih otkrivene su posle uvida u medicinske dokumente.

Oni otkrivaju tajni svet nebezbednih ispitivanja na deci iz Velike Britanije i pokazuju da su lekari stavljali naučne ciljeve ispred potreba pacijenata.

Istraživanja su trajala više od 15 godina, u njima su učestvovale stotine ljudi, a većina ih je zaražena HIV-om ili hepatitisom C.

Jedan od preživelih pacijenata za BBC kaže da su ih tretirali kao „zamorčiće".

Među učesnicima istraživanja bila su deca sa poremećajima zgrušavanja krvi, a u čestim slučajevima njihove porodice nisu dale pristanak.

Uvozili krv iz Amerike

Većina dece koje su podvrgnute ovim ispitivanjima danas je mrtva.

Dokumenti ukazuju da su lekari u centrima za lečenje hemofilije širom Velike Britanije koristili proizvode krvi, iako je bilo poznato da su verovatno zaraženi.

Nestašica krvi u ovoj evropskoj zemlji tokom 1970-ih i 1980-ih podstakla je lekare da je uvoze iz Amerike.

Visoko rizični davaoci, poput zatvorenika i zavisnika od droga, davali su plazmu za ovu terapiju, a ona je bila zaražena virusima poput hepatitisa C i HIV-a, koji mogu biti smrtonosni.

hepatitis, misteriozni hepatitis, testiranje
foto: EPA / Matteo Corner

Hepatitis C napada jetru i može dovesti do ciroze i raka.

Krvni proizvod faktor 8 pokazao se veoma efikasnim u zaustavljanju krvarenja, ali je bilo poznato da je zaražen virusima.

Javna istraga o ovom skandalu je u toku, a konačni izveštaj očekuje se u maju.

'Zamorčići'

Luk O'Šej-Filips, danas 42-godišnji muškarac, ima blag oblik hemofilije, koja predstavlja poremećaj zgrušavanja krvi, te češće krvari i dobija modrice od drugih ljudi.

Zarazio se hepatitisom C, virusom koji može da bude smrtonosan, dok su ga lečili u bolnici u centru Londona, gde je 1985. primljen zbog male posekotine u ustima sa samo tri godine.

Svesno mu je dat krvni proizvod, za koji je njegov lekar znao da bi mogao biti zaražen, samo kako bi učestvovao u naučnim istraživanjima, ukazuju dokumenti do kojih je BBC došao.

Lekari su želeli da otkriju kolika je verovatnoća da se pacijenti zaraze bolestima iz nove verzije zagrejanog faktora 8.

Ova supstanca data je i Luku kako bi mu se zaustavilo krvarenje u ustima, iako do tada nije bio lečen zbog bolesti koju ima.

Kurir.rs/BBC/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track