OVO JE ČOVEK KOJI SE SPALIO U AMERICI: Teoretičar zavera, tužio Klintona - Zastrašujuća scena ispred suda u kom se sudi Trampu
Foto: Instagram/dipshit_secrets

OVO JE ČOVEK KOJI SE SPALIO U AMERICI: Teoretičar zavera, tužio Klintona - Zastrašujuća scena ispred suda u kom se sudi Trampu

Planeta -

Muškarac koji se zapalio ispred suda na Menhetnu tokom suđenja bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu identifikovan je kao Maks Azarelo (37), samoproglašeni "istraživač", saopštila je policija, javlja New York Post.

Azarelo, iz Sent Ogustina, stigao je u Njujork sa Floride pre nekoliko dana, a njegova porodica nije bila svesna da je otputovao, rekla je policija.

"Ono što znamo iz razgovora sa drugim svedocima i članovima porodice je da je stigao u Njujork ranije ove nedelje", rekao je na konferenciji za novinare Džozef Keni, načelnik detektiva njujorške policije.

Trenutak pre nego što se polio benzinom i zapalio, Azarelo je bacio gomilu brošura u vazduh, koje su sadržale linkove do Substack newsletter-a, navodno autorskog dela samozapaljenog nazvanog "The Ponzi Papers".

Na vrhu sajta nalazi se članak sa naslovom "Zapalio sam se ispred suda u kom sude Trampu", praćen konfuznim manifestom punim teorija zavere o svemu, od kriptovaluta i holivudskih glumaca do kovida i bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

"Zovem se Maks Azarelo i ja sam istraživač koji se zapalio ispred suda u kom sude Trampu na Menhetnu", počinje post dužine skoro 2.700 reči.

"Ovaj ekstremni čin protesta ima za cilj da skrene pažnju na hitno i važno otkriće: Mi smo žrtve totalitarne prevare, i naša sopstvena vlada (zajedno sa mnogim saveznicima) planira da nas pogodi apokaliptičnom fašističkom svetskom državom."

Iako javni podaci pokazuju adresu u Sent Ogustinu, Florida, za Azarelovo poslednje poznato mesto prebivališta, izvori za New York Post tvrde da veruju da je beskućnik.

Blog post iz 2017. godine neprofitne organizacije Strong Towns, koja je sada uklonjena, prikazuje Azarela kao njihovog novog menadžera za rast.

Organizacija koja je fokusirana na građansku angažovanost kaže da Azarelove "strasti" uključuju "šah, kreativno pisanje i srednjovekovnu skandinavsku poeziju."

Na njegovom LinkedIn profilu je slika sa Bilom Klintonom, koga je prošle godine tužio zajedno sa još 100 drugih osoba u slučaju prožetom teorijama zavere, koji je odbačen prošlog oktobra zbog nepoštovanja postupka.

Drugi tuženi u tužbi iz 2023. godine koju je podneo u federalnom sudu na Menhetnu uključuju Marka Kjbana, Ričarda Brensona, državu Saudijsku Arabiju i teksaškog milijardera i nezavisnog predsedničkog kandidata iz 1992. godine, Rosa Peroa, koji je preminuo 2019. godine.

Na konferenciji za novinare njujorške policije održanoj ubrzo nakon što je Azarelo na nosilima odvezen u bolnicu, Keni je incident nazvao "propagandom".

"Pregledavamo njegove društvene medije i šta je onlajn objavljivao pre ovog incidenta", rekao je Keni.

Načelnik njujorške policije, Džefri Madri, rekao je da su "veoma zabrinuti", i da Azarelo "nije prekršio bezbednosne protokole."

Policija je rekla da je Azarelo odvezen u bolnicu NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, gde je u kritičnom stanju.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track