ORBAN ŽESTOKO NAPAO VRH EU: Kupite svoje stvari i odlazite, niste sposobni, zbog vas može doći do VELIKOG RATA (VIDEO)
Foto: BENOIT DOPPAGNE / Belga Press / Profimedia

kampanja

ORBAN ŽESTOKO NAPAO VRH EU: Kupite svoje stvari i odlazite, niste sposobni, zbog vas može doći do VELIKOG RATA (VIDEO)

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da najviši zvaničnici EU moraju da odu i da nakon izbora za Evropski parlament ne zaslužuju drugu šansu!

Orban se inače suočava sa jednim od najtežih izbora za EP tokom svoje vladavine koja traje 14 godina.

Mađarska ekonomija je u recesiji, njegova platforma o porodičnim vrednostima u osnovi je potresena skandalom o zloupotrebi, a tu je i politički novajlija koji preti da promeni status kvo. Uprkos izazovima, vladajući Fides ostaje najpopularnija partija u Mađarskoj, ali pojavljivanje Petera Mađara, bivšeg insajdera iz vlade i glasnog Orbanovog kritičara, unelo je dodatnu neizvesnost u izbore.

"POKUPITE STVARI I IDITE"

- Postoje problemi u Briselu, veliki problemi, rukovodstvo je podbacilo - rekao je Orban pristalicama u neobično kratkom govoru od 15 minuta za pokretanje Fidesove kampanje za izbore od 6. do 9. juna.

Orban je poručio rukovodstvu EU da pokupe stvari i odu.

- Ako ste loše uradili posao tokom mandata, doveli ste birače u opasnost, niko od vas ne očekuju ništa više, tako da vam preostaje samo da pokupite svoje stvari i odete - rekao je mađarski premijer.

Orban je rekao da je evropska ekonomija u padu i kritikovao politiku Zapada da podržava ratne napore Ukrajine protiv ruske invazije. Tvrdi i da bi do šireg sukoba moglo doći ako EU ne promeni pristup.

Orban je dugo bio u sukobu sa svojim saveznicima iz EU i Vašingtonom oko niza pitanja - uključujući odbijanje da pošalje oružje Kijevu i nastavak održavanja ekonomskih veza sa Moskvom nakon invazije ruskih snaga na Ukrajinu 2022. godine.

Budimpešta se spori i sa Evropskom komisijom oko reformi pravosuđa koje su rezultirale suspenzijom milijardi evra iz evropskih fondova.

ISTRAGA PROTIV PETERA MAĐARA

Nova kancelarija koja istražuje strano mešanje u mađarske izbore, navodi Orban, otvorila je istragu protiv Mađara zbog sumnje da je njegova kampanja finansirana iz inostranstva.

Mađar obilazi ruralna područja kako bi prikupio podršku i nada se da će iskoristiti ekonomske probleme Mađarske i široko rasprostranjeno razočarenje birača u druge opozicione stranke koje nisu uspele da postave kredibilan izazov Orbanu tokom više izbornih ciklusa.

Mađarsku stranku TISZA prema anketama može da postigne relativno dobre rezultate na izborima za Evropski parlament i lokalnim izborima, ali nije ni blizu da prestigne Fides

- Vladajuća partija ima 40 do 42 odsto u anketama i stabilnu i posvećenu biračku bazu. Takođe može da koristi ogromne administrativne resurse u svoju korist - rekao je analitičar Andrijus ​​Tursa.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track