Sarkozi ubio Gadafija

Šokantno otkriće

Sarkozi ubio Gadafija

Planeta -
Bivšeg libijskog vođu likvidirao agent francuske tajne službe po nalogu predsednika, a ne pobunjenici, a izdao ga je sirijski lider Asad, tvrdi Korijere dela sera

RIM - Sve zbog para.Nekadašnjeg libijskog lidera Moamera el Gadafija ubio je agent francuskih specijalnih službi, po ličnom nalogu predsednika Nikole Sarkozija, a ne libijski pobunjenici, objavio je italijanski Korijere dela sera. List, takođe, navodi da je pukovnika izdao sirijski predsednik Bašar el Asad.Jasan motivItalijanski list piše da je Gadafi pretio da će objaviti sve detalje u vezi s finansiranjem Sarkozijeve predsedničke kampanje 2007, kad je od libijskog vođe navodno dobio oko 50 miliona evra.- Sarkozi je imao sve motive da se postara da što pre primora Gadafija da ćuti - navodi list, koji se poziva na bivšeg predstavnika za strane medije u libijskom Prelaznom nacionalnom savetu Ramija el Obeidija.On je navodno uspeo da utvrdi lokaciju Gadafija po napuštanju Tripolija, kad su pobunjenici zauzeli glavni grad Libije. U to vreme se smatralo da je pukovnik s grupom pristalica pobegao u pustinju na jug Libije kako bi organizovao odbranu, ali je u stvari bio u rodnom gradu Sirtu.- Gadafi je preko satelitskog telefona pokušavao da se poveže s nekoliko svojih najvernijih ljudi koji su pobegli u Siriju pod zaštitu predsednika Bašara el Asada. Upravo je sirijski predsednik dao broj satelitskog Gadafijevog telefona francuskim specijalnim službama. U zamenu za to Asad je dobio od Pariza obećanje da će ograničiti međunarodni pritisak na Siriju zbog represije protiv tamošnjih pobunjenika - navodi Korijere reči El Obeidija.Lak posao za NATOList naglašava da NATO nakon toga nije bilo teško da odredi lokaciju Gadafijevog telefona, što je bio prvi korak ka tragičnoj smrti libijskog diktatora. Kad je Gadafi pokušao da pobegne iz opkoljenog Sirta, njegova kolona vozila je zaustavljena pod paljbom avijacije NATO. Prema zvaničnoj verziji, 20. oktobra 2011. već ranjenog Gadafija uhvatili su borci Prelaznog saveta iz Misrate, tri sata ga silovali, mučili i ponižavali, posle čega je njegov leš bio izložen javnosti. On je potom sahranjen na tajnom mestu u pustinji.

Zvanični ubica umroLibijac Ben Omran Šaban (22), koji je tvrdio da je lično ubio Moamera Gadafija, umro je u Parizu prošlog ponedeljka. Šaban je umro od rana koje je zadobio tokom otmice u Bani Validu, gde su ga uhvatile Gadafijeve pristalice. Šaban je u francusku bolnicu dopremljen u veoma teškom stanju, pa je posle nekoliko dana izdahnuo. On nikada nije dobio 800.000 dolara, koliko su pobunjenici obećali za hvatanje Gadafija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track