ONI SU PRVI IZRAELSKI VOJNICI NA UDARU AMERIKE: Bataljonu "Necah Jehuda" prete sankcije, sve oči uprte u šefa Stejt departmenta
Foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia, Pasquale Gargano / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

OSUMNJIČENI ZA SMRT PALESTINSKOG STARCA KOJI JE BIO DRŽAVLJANIN SAD

ONI SU PRVI IZRAELSKI VOJNICI NA UDARU AMERIKE: Bataljonu "Necah Jehuda" prete sankcije, sve oči uprte u šefa Stejt departmenta

Planeta -

Bataljon "Necah Jehuda" karakterističan je po tome što ga čine ultraortodoksni Jevreji i u njemu ne mogu da se bore žene, a očekuje se da će postati i prva jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koja se našla na udaru američkih sankcija.

Izraelski mediji preneli su da će SAD uvesti kaznene mere protiv ovog bataljona. Američki istraživački sajt Propublika je objavio da su pripadnici "Necah Jehude" povezivani sa silovanjem i mučenjem osobe osumnjičene za bacanje Molotovljevog koktela i smrt palestinskog starca s američkim pasošem na Zapadnoj obali.

Oni su odatle nakon negodovanja Amerike prebačeni u Izrael, a Foks njuz navodi da su nakon napada terorističkog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, po nalogu IDF poslati na južnu granicu u blizini Pojasa Gaze, a potom i u samu palestinsku enklavu.

Američki mediji su naveli da bi šef Stejt departmenta Entoni Blinken već danas ili u narednih nekoliko dana mogao da objavi uvođenje sankcija ovom bataljonu.

Rojters navodi da su izraelski državnici poručili da će se usprotiviti sankcijama uvedenih bilo kojoj jedinici IDF zbog kršenja ljudskih prava.

Izraelski ratni kabinet je sinoć zasedao u očekivanju odluke Amerike.

ŠTA JE BATALJON "NECAH JEHUDA"?

Rojters navodi da je ovaj bataljon uspostavljen 1999. kako bi IDF odgovorila na religiozna uverenja ultraortodoksnih Jevreja i drugih religioznih nacionalističkih regruta u izraelskoj vojsci.

Bataljon 'Necah Jehuda'
Bataljon "Necah Jehuda"foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia

Navodi se da je vlada osnovala "Nevah Jehudu" kako bi se ovim grupama omogućilo služenje u IDF uz obavljanje verskih običaja, poput poštovanja vremena molitve i verskog učenja, uz ograničavanje kontakta sa ženama vojnicima.

ZA ŠTA SU OPTUŽENI?

Amerika je pozvala na krivičnu istragu protiv pripadnika bataljona koji su osumnjičeni da su umešani u smrt 78-godišnjeg Omara Asada, američkog državljanina palestinskog porekla, koji je umro od srčanog udara 2022. nakon što su ga oni priveli, stavili mu povez preko očiju, vezali mu ruke i ostavili ga na gradilištu iako nije pokazivao znake života nakon što su mu ruke odvezane.

Izrael, Netzah Yehuda, Necah Jehuda, izraelska brigada
foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia

Autopsija koju su obavile palestinske vlasti pokazala je da je Asad umro od stresa.

Rojters navodi da je ovaj slučaj izazvao veliku pažnju zbog toga što je Asad imao dvojno državljanstvo, kao i zbog njegove starosti.

Izrael, Netzah Yehuda, Necah Jehuda, izraelska brigada
foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia

Izraelska vojska je saopštila da su pripadnici "Necah Jehude" morali da vežu Asada pošto je on odbijao saradnju.

Zbog smrti starca ukoren je komandant bataljona, a dva oficira su kasnije otpuštena iz vojske, ali su u IDF oslučili da ne pokreću krivičnu istragu.

Izrael, Netzah Yehuda, Necah Jehuda, izraelska brigada
foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia

Britanska agencija navodi da su se za "Necah Jehudu" poslednjih godina vezivali i drugi incidenti, uključujući i video snimke na kojima pripadnici bataljona zlostavljaju palestinske zatvorenike.

ŠTA ZNAČE OVE SANKCIJE?

Blinken je u petak objavio da je "doneo odluku" u vezi s optužbama da je Izrael povredio set američkih zakona kojima se zabranjuje pružanje vojne pomoći pojedincima ili bezbednosnim snagama koje su izvršile značajne povrede ljudskih prava.

Entoni Blinken
Entoni Blinkenfoto: Pasquale Gargano / Zuma Press / Profimedia

Taj set je poznat kao Lihijevi zakoni, po nekadašnjem senatoru Patriku Lihiju koji ih je predložio krajem 90-ih godina prošlog veka.

Netanjahu: Sankcije vrhunac apsurda i moralno dno

Rojters navodi da su izraelski lideri besno reagovali na moguće uvođenje američkih sankcija bataljonu "Necah Jehuda".

Benjamin Netanjahu
foto: Prinstcreen Youtube

Premijer Benjamin Netanjahu je tu mogučnost nazvao "vrhuncem apsurda i moralnim dnom" u trenutku kada se izraelska vojska bori protiv Hamasa u Pojasu Gaze. On je najavio da će njegova vlada delovati svim sredstvima protiv takvog poteza Vašingtona.

Beni Ganc, ministar u Netanjahuovom ratnom kabinetu razgovarao je juče sa Blinkenom i tražio od državnog sekretara SAD da "ponovo razmotri moguću odluku".

(Kurir.rs/Fox News/ProPublica/Reuters/Preveo i prredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track